САЩ обявиха ''Вагнер'' за транснационална престъпна организация

САЩ наложиха допълнителни санкции срещу частната военна групировка "Вагнер", която помага на руските въоръжени сили в Украйна.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че е обозначило групировката "Вагнер" като "транснационална престъпна организация".

Служители на "Вагнер" са участвали в сериозна криминална дейност, включително масови екзекуции, изнасилвания, отвличания на деца и физически тормоз в Централноафриканската република и Мали, пише в изявлението на ведомството.

По силата на наложените мерки се замразяват всички активи на свързани с "Вагнер" лица и фирми в САЩ и се забранява на американски граждани да предоставят на групировката храни, стоки или услуги.

Под санкции попадат и юридически лица, които подкрепят военните операции на "Вагнер". Сред тях са базираната в Русия Terra Tech и базираният в Китай Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute.

САЩ ще наложат визови ограничения на 531 руски военнослужещи, участвали в инвазията срещу Украйна.

Външното министерство на САЩ ще наложи ограничения и на трима ръководители на руската Федерална служба за изпълнение на наказания, които са помагали на "Вагнер" при набирането на затворници за войната в Украйна.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини