Двама делтапланеристи загинаха край Севлиевo

Снимка: Агенция Фокус

Двама делтапланеристи загинаха при тежък инцидент, станал край село Горна Росица, Севлиевско.

Около 10,30 ч е получен сигналът за инцидента на тел. 112. В района на стадиона на село Горна Росица е паднал мотоделтапланер. Загинали са двамата мъже, които са пътували с него. На местопроизшествието е изпратена дежурна оперативна група от Районното управление в Севлиево. Уведомена е Окръжна Прокуратура Габрово. Процесуално-следствените действия ще бъдат подпомогнати от авиационна група на Министерство на транспорта.

Дирекцията "Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията започна разследване за установяване на фактите, обстоятелствата и причините за произшествието край село Горна Росица. Това каза за Агенция "Фокус" заместник-министър Камен Кичев.

Двамата загинали делтапланеристи са севлиевци, съобщи кметицата на село Горна Росица, където днес преди обед падна делтапланер и загинаха двама души. Единият от загиналите се казва Милчо Савов, има птицеферма на изхода на селото в посока Батошево. Точно в този район е паднал и делтапланерът, уточни кметицата Петрана Венкова. Предприемачът от Севлиево е купил терена край селото и тук е развивал бизнес, но не е живеел в Горна Росица. Двамата са излетели с машината наблизко и са успели да направят само един кръг, когато делтапланерът е паднал.

На мястото на инцидента полиция отцепи район в диаметър от 100 метра и не се допускат журналисти и други лица. 31-годишният Димитър Димитров, сезонен работник в селото, свидетел на инцидента, заяви, че в 10,05 часа е чул пукот, който идвал от двигателя на делтапланера. След това машината е паднала от височина около 20-30 метра. На мястото, където е станал инцидентът, има електрически стълбове. Според очевидеца, ако делтапланерът е паднал от по-ниска височина, е можел да се оплете в електрическите жици.

Преди да падне делтапланерът се завъртя няколко пъти във въздуха. Това заяви пред репортер на Радио "Фокус" – Велико Търново Димитър Димитров, очевидец трагичния инцидент край село Горна Росица, при който днес загинаха двама души. "В 10.05 часа бях излязъл отвън да пия кафе. Чух, че самолетът бръмчи над главите ни. Мина пет- десет метра, от самолета падна нещо като ремък. Завъртя се три-четири пъти и падна. Ходих на мястото видях, че са умрели и се върнах. Обадих се на Бърза помощ и те дойдоха”, каза Димитров. Той допълни, че много пъти е виждал делтапланеристи в района. „Летят хората, нямаше проблеми. Такива работи нямаше. Сега как се е случило, какво е станало – не знам", каза още Димитър Димитров.

Загиналите делтапланеристи са летели с машина, която е конструирана и произведена от единия от тях, съобщи габровският бизнесмен Диан Тодоров, който е любител делтапланерист. Диан Тодоров е бил вече на мястото на произшествието и е видял падналия делтапланер. Той разказа, че двамата са излетели от Севлиево и са се насочили към Батошево. Летели са на височина около 30 метра. След първоначалния оглед той счита, че причината е в повреда на част от двигателя. По-точно ремък се откъсва и разрушава крилото на летателния апарат. Вследствие делтапланерът става неуправляем и пада отвесно на около 300 метра от селото. На този етап няма официална информация за причините.

Тодоров притежава делтапланер, произведен в завода в Казанлък, който има немски лиценз за качество. Той поясни, че е оборудван с парашут и при евентуален инцидент може да приземи пътниците сравнително безопасно. По негова информация, колегата му от Севлиево сам е конструирал и произвел машината и тя не е била обезопасена в такава степен. Диан Тодоров си е тръгнал преди от мястото на произшествието, където все още се намират телата на загиналите. Тодоров твърди, че се изчаква екип на Агенцията по въздухоплаване. Мълвата за инцидента вече обходи Севлиево. По информация на съграждани, единият от загиналите е ветеринарен лекар, собственик на птицефермата, край която падна делтапланерът. Има две деца. Другият се казва Пенчо Еленков. Именно той е направил машината.

60% от делтапланерите в България са самоделни. Това заяви Чавдар Димитров, познат на единия от загиналите днес делтапланеристи. Димитров допълни, че делтапланерът, с който е станал инцидентът, не е бил регистриран. По думите му това е практика у нас, тъй като парите, които се изискват за такава регистрация, са твърде много. Пилотът на делтапланера наскоро е осъществявал принудително кацане отново заради технически проблеми, свързани със самоделния двигател на машината, каза още Димитров. Той допълни, че пилотът е с опит, имал е много излитания.

Късно следобед екип от София направи оглед на мястото на инцидента край село Горна Росица, Габровско. Телата на загиналите са все още на мястото на инцидента. Очаква се по-късно да дойде линейка, която да ги извози. На мястото пристигнаха хора от селото, които се интересуват за подробности около произшествието, както и близки на загиналия пилот. Те обсъждаха начини да подпомогнат семейството му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини