Цигарите скачат за празниците. Преглед на националния печат

„24 часа": 2,5 млрд. данъци по-малко

Пикът на кризата свали приходите от данъци. Около 2,5 милиарда лева по-малко от планираното ще събере Националната агенция за приходите.

Според шефа й Красимир Стефанов до края на годината данъчните ще вкарат в хазната 13,1 милиарда лева - колкото са влезли и през 2008 г.

Кризата обаче е довела и до невиждан бум на данъчните измами, казва още Стефанов пред "24 часа".

В гонитба на още приходи за бюджета потеря от 200 митничари и данъчни инспектори погва големите производители на нелегален алкохол. Пред репортери в Плевен вчера финансовият министър Симеон Дянков се позова на анализи на министерството, според които оттам излизала сивата икономика.

"Ако спрем незаконния бизнес, хем ще имаме допълнителни пари, хем ментетата в България ще намалеят", увери Дянков. "Никой обаче няма да гледа по селските къщи дали има казани и дали варят ракия", увери министърът.



„Труд": Наши роми се правят на сръбски

Български роми измислиха хитър начин да получат храна и подслон в Западна Европа. Единственото, което трябвало да сторят, било да се отрекат от правата си на европейски граждани. Ромите декларирали пред местните власти, че идват от Сърбия или от Македония, и подавали молба за убежище. Същевременно обявявали, че са загубили личните си документи. Ромите били добре осведомени, че като български граждани нямали никакви шансове да получат убежище, тъй като страната ни се смята за безопасна и цивилизована.

Във Франция мога да пия кафе на Шан-з-Елизе и никой няма да ме изгони", споделя българска ромка, емигрирала в Париж, пред анкетьор от Европейския център за правата на ромите. Миналата седмица организацията представи доклад за състоянието на малцинството, в който бяха цитирани изказвания на десетки български роми, намерили по-добър живот на Запад.



„Труд": Борисов: Не му искам на Яне подкрепата!

"Яне Янев е объркал църквата, където се моли - не му искам никакъв толеранс от 6 месеца", отсече вчера в предаването "Сеизмограф" на Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. Гневът му бе по повод изказване на лидера на РЗС, че в ГЕРБ има лобита и те рано или късно ще излязат наяве. "Да излиза и да казва лобитата! Такива намеци не ми трябват! Не им искам подкрепата, ако считат, че има лобита или правим нещо нередно!", каза Борисов. И добави: "Ще направя предсрочни избори."

Като се обърна към президента Георги Първанов, премиерът отново обясни, че в парламента няма тайна коалиция, а обединение на партиите, които искат БСП и ДПС да не са на власт. "Не че се харесваме - нито Яне ме харесва мене, нито Костов сигурно ме харесва....", каза премиерът.



„Стандарт": Цигарите скачат за празниците

Цигарите поскъпват предпразнично. Цените на вносните папироси скочиха между 20 и 50 ст. още преди да влезе в сила новият акциз. Лилаво ЕVE вече струва 3,50 лв. вместо 3,30. "Асос" скочиха с 10 стотинки до 3 лева, а "Парламент" удариха 5,50 лв., което е с 50 ст. повече от досегашната им цена. Засега родните цигари няма да поскъпват, показва справка в регистъра на цените на тютюневите изделия. Поскъпване обаче се очаква в близките дни за още от масовите вносни марки.

Между 10 и 20 ст. скачат всички разновидности на "Мурати". Цената ще е 3,60 - 3,70 лв. в зависимост от вида. "Марлборо" ще се предлага за 4,20 лв., което е с цели 40 ст. повече, отколкото в момента. Червеният и синият L&M ще се харчат за 3,30 лв., което е ръст от 10 ст.



„Стандарт": Бойко: Кирил Добрев е контрабандист

Кирил Добрев е контрабандист и загубихме 10 минути ефирно време заради него. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов по повод въпрос на "Сеизмограф" по БТВ да отговаря на червения депутат. Добрев пусна слух, че премиерът бил свързан с бизнесмен на име Стенли, чиято фирма спечелила 50 млн. лв. от строежа на метрото. БСП умеят да прехвърлят своите проблеми на други. Искат да изкарат, че не само те, а всички сме маскари, ядоса се Борисов.

Той припомни как преди години хванали сина на Николай Добрев "с куфарите на границата" и само името на баща му го спасило. По повод на въпросния Стоян Сарийски - Стенли премиерът заяви, че общината сключва договор само с фирмата победител и не се интересува от подизпълнителите като компанията, в която Сарийски е съдружник. Фирмите са в интернет, вижте ги там, отсече Генерала. По думите му хипотетичната връзка със Стенли е като с групата на Котараците, за които също се хвърляли слухове, а после се оказвали клевети.



„Монитор": Децата ни тлъсти още от проходилката

И бебетата ни вече са с наднормено тегло, предупреди вчера шефът на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Стефка Петрова. Според скорошно изследване при децата от 1 до 5 годинки общо 10,8 на сто натежават на кантара над нормата, 8% са със свръхтегло, а 2,8% имат откровено затлъстяване. Според проф. Петрова подобни отклонения вече има и при малцинствата, което показва, че не става дума за определен социален и икономически статус, а за незнание и неразбиране на здравословното хранене. Дори при ромите децата под нормалното тегло са 5%, докато свръхпълничките са близо 11%.



„Монитор": Президентът на ЕС в София на 14 декември

Новоизбраният президент на ЕС Херман ван Ромпой ще посети страната ни на 14 декември. Белгийският министър-председател потвърдил за визитата си, която ще бъде една от първите му, след като пое поста, на срещата с премиера Бойко Борисов. Новината съобщи самият той минути след като Европейският съвет избра Ромпой за президент на заседанието, което се проведе в Брюксел.

Британският еврокомисар по търговията баронеса Катрин Аштън пък бе избрана за върховен представител на ЕС по външната политика.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини