Посещението на Зеленски в САЩ е водещата тема в западните издания

В реч пред Конгреса Зеленски припомни борбата срещу нацистка Германия, пише лондонският в. "Гардиън" за речта на украинския президент Володимир Зеленски пред законодателния орган на САЩ.

Изданието отбелязва, че той е произнесъл смела реч, в която се е зарекъл, че страната му няма да отстъпи пред руската агресия, но е подчертал, че продължаването на помощта на Вашингтон е от решаващо значение за крайната победа.

Вестникът отбелязва, че в словото си Зеленски е сравнил украинските войници с американските през Втората световна война, които на Коледа през 1944 г. дават отпор на германската офанзива в Ардените, след което е отправил емоционален призив САЩ да продължат да помагат на Киев: "Разполагаме с артилерия. Да, така е. Благодарим Ви. Но дали е достатъчна? Не съвсем", каза украинският президент в речта си.

"Гардиън" коментира, че конгресмените са станали на крака да аплодират украинския президент при влизането му в залата, след което неведнъж е имало дълги ръкопляскания, докато Зеленски е правел препратки към Втората световна война. Изданието обобщава, че посещението на украинския президент в САЩ е било предприето не на последно място и с оглед на опасенията, че републиканците, които в началото на новата година ще поемат контрола над долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, може да ограничат помощта за Украйна.

Украйна е "жива", заяви Зеленски пред станалите на крака да го аплодират конгресмени, пише британският в. "Индипендънт".

Всекидневникът отбелязва, че украинският президент е благодарил специално на председателя на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси за водещата ѝ роля в осигуряването на помощ за Украйна.

"Индипендънт" посочва, че речта на украинския президент пред Конгреса е била вълнуваща, и допълва, че в нея той е изразил благодарността си към американците и е поискал помощта им в навечерието на особено жестоката зима, която по думите му предстои на Украйна.

Друг британски вестник - "Дейли телеграф", коментира посещението на Зеленски като цяло. То включваше среща с президента Джо Байдън и реч в Конгреса. Вестникът отбелязва, че една от целите на визитата освен искане на военна помощ и изказване на благодарност към САЩ е била и да се изпрати ясен сигнал на руския президент Владимир Путин, че се е провалил.

Блокиран в бункер в началото на войната, Зеленски вече може да пътува не само до фронтовия град Бахмут, но и отвъд Атлантика, пише "Дейли телеграф".

Американските официални представители се надяват и че предвид решаващия момент, в който навлезе войната преди зимата, посещението на украинския президент във Вашингтон ще вдъхне кураж на противниците на Путин в самата Русия и ще разсее всякакви притеснения в Украйна, че американската подкрепа може да бъде ограничена, отбелязва изданието. "Дейли телеграф" коментира и факта, че точно преди 81 години, на 22 декември 1941 г. британският министър-председател Уинстън Чърчил също пристига в САЩ за среща с тогавашния президент Франклин Делано Рузвелт, за да затвърди двустранните съюзнически отношения, довели в крайна сметка до победата във Втората световна война. Моментът на посещението не е убягнал на Байдън, тъй като Рузвелт е политикът, на когото той най-много се възхищава, и а изборът на този момент е целял да се изпрати сигнал за нерушимостта на връзките между САЩ и Украйна, отбелязва вестникът.

Зеленски отправи емоционален призив за подкрепа от САЩ в условията на изтощителната война, коментира в. "Вашингтон пост".

Изданието определя вчерашния ден като изключителен за Зеленски, в който той се е срещнал с Байдън и е произнесъл реч пред Конгреса.

Но зад усмивките и ръкостисканията и демонстрациите на единство - и новия пакет военна помощ за 1,85 милиарда долара - се крият и някои различия, отбелязва вестникът и добавя, че президентът на САЩ е показал неохота да удовлетвори някои искания на украинския си колега и съветниците му за предоставяне на определени видове по-мощно въоръжение. По-специално става дума за оръжия като танкове и ракети с голям обсег, които да повишат капацитета на украинските войски за предприемане през новата година на големи офанзиви срещу окопалите се руски сили. Засега няма индикации, че Зеленски ще получи подобна помощ, поне и в краткосрочен план, коментира изданието.

Следващата година ще бъде "повратна точка", е акцентът от речта на Зеленски, който в. "Ню Йорк таймс" извежда като заглавие.

Изданието отбелязва, че той е призовал Конгреса да не спира помощта за страната му с думите: "Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция". Вестникът коментира, че украинският президент е произнесъл речта си на английски и я е завършил с думите "Честита победоносна Нова година", с което е предизвикал бурни овации.

"Ню Йорк таймс" обобщава оценката си за посещението на Зеленски с коментара, че това е била една смела визита зад граница, с която украинският президент е опитал да покаже увереността си, че Украйна ще надделее в конфликта с Русия.

Зеленски каза, че Украйна никога няма да се предаде, поиска още помощ от САЩ, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът отбелязва, че Зеленски е произнесъл пламенна реч пред Конгреса в момент, когато войната навлиза в 11-ия си месец.

В друг материал вестникът обръща внимание на вчерашната реч на Путин на разширеното заседание на колегията на руското министерство на отбраната, в която той обяви, че числеността на руската армия ще бъде значително увеличена и че способностите ѝ ще бъдат повишени - това изказване според "Уолстрийт джърнъл" е сигнал, че Кремъл се готви за продължителна война в Украйна. Не е ясно обаче дали това повишаване на числеността на въоръжените сили ще изисква нова мобилизация на резервисти, допълва изданието.

Вестник "Файненшъл таймс" помества анализ за това каква роля ще изиграят в конфликта в Украйна системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", които САЩ ще предоставят на Киев с новия пакет военна помощ.

Според анализатори, цитирани от изданието, това ще подсили значително украинската противовъздушна отбрана, но няма да даде на Украйна така желаната глътка въздух от нестихващите руски атаки по енергийната ѝ инфраструктура.

Способността за защита на критична инфраструктура и на столицата Киев от балистични ракети "е нещо ново за Украйна и идва в решаващ момент", каза пред изданието Олексий Мелник, бивш подполковник от украинските военновъздушни сили, а сега заместник-директор на мозъчния тръст Център "Разумков" в Киев. "Но това си остава отбранителен капацитет. Това не осигурява нови нападателни възможности за атакуване на цели дълбоко навътре в територията на Русия или в Крим. В този смисъл тази помощ няма да промени коренно ситуацията", каза той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини