Кметът Грудев: В община Асеновград функционира добре развита мрежа от социални услуги

"В община Асеновград функционира добре развита мрежа от социални услуги.

Общинското ръководство винаги се е грижило за хората в нужда, потърсили помощ от администрацията.

Във връзка с инфлационните процеси и политическата обстановка, доста хора се справят все по-трудно с финансите си.

Нашата община прави необходимото с общински, държавен и европейски финансов ресурс да подпомага нуждаещите се.

Многостранна е грижата, която оказваме към всички наши съграждани.

Загрижени сме и затова правим всичко необходимо, като кандидатстваме по европроекти, за да получаваме еврофинансиране, с цел да подобряваме живота на жителите на Асеновград", каза пред журналисти кметът на града доктор Христо Грудев.

До края на октомври тази година общо 3364 деца и лица от различни целеви групи са получили безплатна помощ от социалните услуги или са били включени в различни програми и проекти, които се предоставят на територията на общината.

Такива са: Център за обществена подкрепа (75 места); Дневен център за деца с увреждания (30 места); Център за социална рехабилитация и интеграция (30 места); Асистентска подкрепа (198 места); Лична помощ (433 лица); Два Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в село Нареченски бани (общ капацитет - 25 места); Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост (14 места); Дом за пълнолетни лица с физически увреждания (40 места); Домашен социален патронаж и диетично хранене на диабетно болни лица (482 лица); „Асистентска подкрепа“ и Механизъм „Лична помощ“.

През първите 10 месеца на 2022 г. са отпуснати и изплатени еднократни социални помощи на 53 лица с общ размер 72 900 лева.

Подпомагането е с насоченост за решаване на тежки социално-битови проблеми, за възстановяване на щети от пожари, за обезпечаване на здравни потребности и други.

Ежегодно община Асеновград обръща внимание и на своите съграждани, които навършват 100-годишна възраст, като им поднася плакет и финансова сума от 500 лева.

Традиция е да се подпомагат и абитуриенти, на които единият или двамата родители са починали.

През 2022 г. са е отпусната финансова помощ на 12 зрелостници на обща стойност 3900 лева.

За същия период 9 семейства с репродуктивни проблеми са подпомогнати с по 2000 лева.

От общинския бюджет са отпуснати социални помощи, на обща стойност 4988 лева, за погребение на 17 лица, попадащи в категориите: самотни, бездомни, безпризорни, без близки и роднини, настанени в заведения за социални услуги и регистрирани в службите за социално подпомагане лица.

В община Асеновград се реализира европроект „Топъл обяд”. 300 лица получават безплатна храна, доставена до домовете им.

Допълнително, с решение на Общинския съвет, е отпусната сума в размер на 2 969,60 лева, за да не прекъсва подпомагането на 88 крайно нуждаещи се, които в продължение на 11 работни дни получават топъл обяд.

Реализира се европроект „Патронажна грижа +”. Общата му стойност e 931 831,83 лева.

Към края на октомври 2022 г., 208 лица  са се възползвали от услугите.

Реализира се и проект: „Център за ранно детско развитие - Асеновград“, който е с капацитет  800 места.

Разкрит е и Дневен център за лица с увреждания и техните семейства, включително с тежки множествени увреждания (30 места).

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини