НС прие на второ четене споразумението между България и Украйна за предоставяне на военна подкрепа

Със 166 гласа "за" и 48 "против" Народното събрание прие на второ четене споразумението между България и Украйна за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа.

Срещу договора гласуваха от "БСП за България" и "Възраждане". Останалите парламентарни партии го подкрепиха.

От левицата заявиха, че незабавно ще поискат от държавния глава да наложи вето.

"Днес правите отново опит в НС въобще да бъде обсъждано евентуалното даване на ново оръжие и това да е в правомощията на Министерския съвет. Минавате всички граници. Това е нова форма на налагане на цензура и то точно на НС. Спрете се", заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България".

"Защо да се дава възможност на МС в бъдеще да разрешава оръжие без разрешение на НС? Защото може да няма НС и ако започнат разговори с друга държава да ни се предостави оръжие МС да прецени, че това удовлетворява армията, нормално е да се направи така сделка", допълни Иво Мирчев от "Демократична България".

"Таен е списъкът, защото ни е срам колко малко даваме. Аз не съм чел списъка, но отчетната стойност е около 20 млн., а ние миналата година сме изнесли военна продукция за 6 млрд. За 2002 година износът е 6 млрд., миналата година 1 млрд., тоест от началото на войната нашият износ скочи с 5 млрд", коментира Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

"Какво прави Украйна за нашите сънародници освен да ги тероризира и репресира и да се опитва да заличи тяхната административна обособеност, нищо друго не прави тази малка фашистка държавица, не е малка - голяма фашистка държавица. Подкрепяме един режим, който утре може да ползва това оръжие срещу нашите сънародници", отбеляза Костадин Костадинов от "Възраждане".

"Моля да се придържат всички депутати и специално "Възраждане" към достоен език, който се изисква от тази трибуна", призова Йордан Цонев от ДПС.

"Господин министърът стои тук и не излиза да каже защо е подписал такъв договор, в който българските граждани няма да знаят каква продукция и какво въоръжение ще се изнася", заяви Георги Свиленски от "БСП за България".

"Причината да бъдат класифицирани двата списъка е част от доклад, който съдържа цялостна информация за въоръжението на българската армия, включително техника за попълване на загуби от до", каза още министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Gr
    Grigor
    0 -1
    15:30, 16 дек 2022
    Докога ще търпим в нашата страна лица, които всеки ден работят и пропагандират за една чужда държава- агресор като Русия? Това си е чисто национално предателство. И то е повсеместно, и сред институциите, и сред политическите партии, и сред съдебните органи, както и в службите за национална сигурност. Не може от трибуната на Парламента да се лъже най-безобразно от една политическа партия в интерес на Русия, която ни е обявила за неприятелска държава ? И да се лъже, че Украйна не разрешавала да се говори и да се учи български език?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини