Русия обвини Великобритания, дала безпилотни подводни апарати на Украйна

Външното министерство на Русия връчи днес на посланика на Великобритания протестна нота с обвинението, че британски специалисти са замесени в украинска атака с дронове срещу руския Черономорски флот, базиран в Крим. "Подобни конфронтации действия на британците заплашват да ескалират ситуацията и може да доведат до непредвидими и опасни последици" съобщи руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

Малка група хора скандираше: "Великобритания е терористична държава", когато посланичката Дебора Бронърт пристигаше тази сутрин в сградата на руското външно министерство в Москва. Тя напусна сградата половин час по-късно. Засега няма коментар от британска страна.

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова каза, че Бронърт е извикана заради нападението в събота с дронове срещу анексирания Крим. В изявлението се посочва, че Лондон е обучавал украински военни, включително водолази, за придобиване на "умения за извършване на саботажи в дълбоки води". Според Захарова имало информация, че британските ВМС са предали на украинската страна "определен брой безпилотни подводни апарати".

Великобритания отрича да е участвала в нападението в събота, но не крие, че обучава и въоръжава украински войници. След тази атака с дронове Русия временно преустанови участието си в издействаната от ООН сделка за износ на зърно през Черно море.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини