Опасна болест се събуди близо до Киев

Някои опасни инфекции се появяват по време на войната. Някои вече сме забравили. Например антракса. Опасната болест е открита в една от фермите в района на Киев, където отглеждат кози, съобщи Униан.

Това бактериално заболяване е опасно, защото бързо се предава от животни на хора и може да причини епидемия.

Кожната форма на антракс е най-леката и често срещана, смъртността е до 50%. Тежката форма се развива, когато човек получи бактериите от заразено мляко или месо. Тя убива 9 от 10 заболели. При белодробната форма смъртността е почти 100%.

Затова в района на Киев, за да се локализира болестта, три села са били обявени в карантинната зона в близост до фермата, където е открита бактерията.

Защо болестта се е "събудила" тук, експертите не знаят. Антраксът може да живее в земята до 200 години - не гори в огън и не потъва във вода.

Забранено е погребването на животно с антракс. Изгаря се, а мястото се третира с белина и се обозначава.

От 26 октомври карантината вече е премахната в селата на Киевска област. Никой друг не се е разболял, но на местната карта вече се появи обозначено място, където е по-добре да не се копае през следващите 200 години.

Антраксът е особено опасно остро бактериално зооантропонно заболяване, което се характеризира с интоксикация, развитие на серозно-хеморагично възпаление на кожата, лимфните възли и вътрешните органи.

Заболяването протича под формата на кожна (с образуването в повечето случаи на специфичен карбункул) или септична форма.

Причинителят на антракса се среща в две форми – вегетативна и спорова. Вегетативните форми бързо умират под действието на конвенционални дезинфектанти и кипене. Спорите могат да останат в земята в продължение на десетилетия, а при варене умират едва след час.

Най-често антраксът се предава чрез контакт с болни домашни любимци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини