Оттеглянето на Русия от сделката за износа на украинско зърно - коментари в световни медии

Във връзка с конфликта в Украйна френският  в. "Паризиен" цитира днес изявлението на Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси, че не е възможно кораб, свързан с износа на украинско зърно, да е бил замесен в нападението с дронове срещу руския Черноморски флот.

"Що се отнася до перспективата за отклоняване на кораб на Инициативата за военни цели, нито един от тях не е бил в този коридор през нощта на 29 октомври в момента на атаката", увери той вчера пред Съвета за сигурност на световната организация.

"Коридорът е само линии на карта: когато корабите на Инициативата не са в района, коридорът няма специален статут. Той не предлага никакво прикритие, нито защита, за нападателни или отбранителни военни действия", добави той.

Руският президент Владимир Путин повтори обвиненията на министерството на отбраната, че Киев е използвал коридора за износ на украинско зърно, за да нападне Черноморския флот на страната му, отбелязва френският в. "Монд". "Украйна трябва да гарантира, че няма да има заплаха за сигурността на гражданските кораби", добави Путин.

Натоварени със зърно кораби напускат Украйна въпреки оттеглянето на Москва от споразумението за улесняване на износа на селскостопански продукти, подписано през юли под егидата на Турция и ООН, пише в. "Поан".

Натоварени с храни кораби напуснаха пристанището на Черноморск вчера, а турски товарен кораб отплава от Истанбул, за да се включи в инициативата.

Русия определи придвижването на кораби през черноморския коридор като неприемливо.

Украинската армия обвини Русия, че е обстрелвала граждански кораби, пренасящи зърно, в близост до черноморско пристанище, съобщава британският в. "Телеграф".

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че влошава хранителната криза, след като Кремъл предупреди, че може да спре износа, отбелязва "Вашингтон пост".

Ако Москва спре корабите със зърно от украинските черноморски пристанища, това може да засегне сериозно глобалната хранителна сигурност, подчертава американското издание

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини