Шолц: Създаваме план Маршал за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от международната общност 38 милиарда евро за да покрие бюджетния дефицит на страната през следващата година. В обръщение към участниците в Берлинската конференция за бъдещето на Украйна Зеленски допълни, че Украйна все още не е получила "нито един цент" от плана за бързо възстановяване на обща стойност 17 милиарда евро. 

"Разрушаването на цивилна инфраструктура е чиста форма тероризъм", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Светът не бива да губи време, а трябва да помогне на украинците да възстановят страната си бързо, призова тя. И добави, че ЕС е готов да координира мерките за възстановяване. Фон дер Лайен цитира данни на Световната банка, според които нанесените от Русия щети в Украйна възлизат на 350 милиарда евро.

"Създаваме план Маршал за 21 век", обяви германският канцлер Олаф Шолц при откриването на конференцията, посветена на бъдещето на Украйна. По думите му, възстановяването на Украйна е "задача за поколенията".

"За да гарантираме, че Украйна ще победи, съюзниците ще продължим да оказваме подкрепа - политическа, финансова, хуманитарна и военна - толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта Шолц. 

"Историята на Германия доказва, че възстановяването е възможно дори след опустошителна война", допълни канцлерът. Според Шолц, ангажиментът към Украйна да стане член на ЕС е едно от най-значимите геополитически решения на нашето време.

Съединените щати продължават военната подкрепа за Украйна и обмислят да изпратят по-старо оборудване за противовъздушна отбрана HAWK за защита от руските атаки с дронове и крилати ракети. 

От руското нахлуване на 24 февруари в Украйна Съединените щати са изпратили на Киев военна помощ на стойност над 17.5 милиарда долара. По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Испания възнамерява да изпрати четири ракети-носители HAWK.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини