Франция ще достави радари и системи за противовъздушна отбрана на Украйна

Франция ще достави радари и системи за противовъздушна отбрана на Украйна през следващите седмици, за да помогне на страната да се защити от руски дронове и ракетни атаки, каза френският президент Еманюел Макрон в сряда, добавяйки, че войната е навлязла в "безпрецедентна фаза".

Според източник на Ройтерс Париж ще предостави на Киев противовъздушни ракети с малък обсег "Кротал", използвани за прехващане на ракети и самолети, които летят на ниска надморска височина.

По-рано днес украинското министерство на отбраната публикува социалните мрежи видеоклип, с който приканва Франция да покаже любовта си към страната, като й достави оръжия.

"Не можем да доставим толкова оръжия, колкото искат украинците, защото се налага да си запазим част от тях за защитата на източния ни фланг", каза Макрон пред телевизия "Франс 2".

Той допълни, че Франция си сътрудничи с Дания във връзка с доставката на още шест гаубици "Сезар" на Украйна.

"От началото на конфликта сме доставили 18 гаубици "Сезар", а сега възнамеряваме да доставим още 6", изтъкна френският президент в интервю за "Франс 2".

Беларуският президент Александър Лукашенко ще си има проблеми в собствената си страна, ако вземе по-дейно участие във войната в Украйна, предупреди Еманюел Макрон. 

Министерството на отбраната на Франция обяви във вторник, че засилва подкрепата си на източния фланг на НАТО, като изпраща повече танкове в Румъния, изтребители Rafale в Литва и пехота в Естония. Нищо не каза за Украйна.

Макрон повтори, че вярва, че преговори за споразумение между Украйна и Русия ще се случат в даден момент, за да се сложи край на конфликта, но то трябва да бъде при условията на Киев.

"Готвим се да прекараме зимата в този контекст на война", каза Макрон и добави, че ще продължи да разговаря с руския президент Владимир Путин, когато е необходимо.

"Днес, на първо място, Владимир Путин трябва да спре тази война, да зачита териториалната цялост на Украйна и да се върне на масата за преговори", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини