Златаровци блестят с идея: забавна, иновативна, образователна игра по история

     „История на съвременността 1919-1989г.“ е настолна игра създадена благодарение на съвместната работа между ученици и учителката им по история Деспина Момчилова от СУ “Проф. д-р Асен Златаров“. Зад проекта стоят бъдещите туристически аниматори от IXа клас, за които историята не е профилиращ, но е провокирала мисленето им.

    Те се заемат с организацията, разработването на дизайна, информацията и правилата на играта, както и с цялата компютърна обработка. За координатор на проекта е избрана Елена Стоянова. Получават мотивация и помощ от директора на училището г-н Чавдар Здравчев и преподавателката им г-жа Деспина Момчилова. Тя уточнява: "Идеята се роди в разговор с г-н Здравчев по проблеми на дизайн мисленето и винтидж иновациите. Искаше ми се да направим с учениците нещо различно като продукт, да избягаме от технологиите. Т.е. като използваме технологиите да създадем продукт, който не е дигитален - отлично съчетание на модерни с класически техники".

    Играта е продукт на проектно базираното обучение, което е традиционно за училището. Тя е образователна, като обхваща един доста интересен за хора от всички възрасти исторически период - от 1919 до 1989 година. Въпросите са предимно фактологични, като сериозно внимание е обърнато и на специфични за периода исторически понятия. В същността ѝ е заложена идеята за фузията между образователното и забавното. Тя цели да улесни процеса на запомняне на информация чрез игровия елемент. Планът е през следващата учебна година тя да бъде наложена като част от часовете по „История и цивилизация“. Играта е подходяща както за обобщения и годишен преговор, така и за развлечение. Опитът на учителите показва, че учениците учат не само по-бързо, но и по-ефективно, когато има предизвикателство, което ги увлича и провокира да дават идеи.

    Началото на проекта е дадено в края на месец февруари като учениците се разпределят по екипи и се изтовя график, по който да се водят. Най-интезнивната работа по-проекта е била през месеците май и юни.

    Играта е измислена по начин, който позволява нейното постоянно развитие и разширяване. За момента тя ще бъде достъпна само на територията на училището. С малко късмет и усилена работа стискаме палци в бъдеще и ние да можем да се докоснем до нея, но във вече новия ѝ дигитален вариант!

    Димо Димов

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини