В община Първомай хората над 65 години са два пъти повече от децата

0,5 е заместването на възрастовата група от 0 до 14 години и 65+ години в община Първомай, според изследването на Института за пазарна икономика през миналата година. Това е един от най-важните показатели, даващ ясна представа за процеса на застаряване на населението. Това преведено на разговорен език означава, че на всеки двама възрастни в общината се пада едно дете. Стойностите показват превес на възрастните. Това  поставя Първомайска община в групата на застаряващите общини.

Според административните данни на НСИ за населението през 2021 г. (данните от преброяването все още не са публикувани) едва 10 общини в страната са имали положително демографско заместване във въпросните групи и съответно превес на децата над възрастните (65+). Най-добър е показателят в Кайнарджа - 1,78, или почти 1,8 деца за всеки възрастен.

Обратно, общините с висока степен на застаряване в страната са почти половината - в 117 от тях коефициентът на заместване е под или равен на 0,5. В тази група попада и Първомай. В две общини отношението е повече от 10:1 - Неделино и Невестино.

В големите икономически центрове отношението е по-умерено - между 0,7 и 0,8, но дори и тези стойности не говорят добре за демографската прогноза.

През последните 5 години коефициентът на заместване в община Първомай е почти постоянен, като през 2019 и 2020-а години е бил съвсем леко по-висок – 0,51.

В същия период той се влошава в 164 общини, което от своя страна означава ускоряване на процесите на застаряване в по-голямата част от страната.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини