Руски ракети поразиха търговски център, пълен с хора, в Кременчук

Най-малко 13 души загинаха, а 50 бяха ранени, след като две руски ракети поразиха търговски център в град Кременчук, в Централна Украйна, съобщи губернаторът на Полтавска област Дмитро Лунин.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че по времето на ракетния удар в търговски център е имало повече от хиляда души. Според очевидци атаката е предизвикала огромен пожар. Пожарникари и войници все още разчистват отломките в търсене на оцелели.

Лидерите на Г-7 окачествиха като "военно престъпление" и "отвратителна" атака руския ракетен удар срещу търговски център в град Кременчук, предаде Франс прес.

"Безразборните атаки срещу невинни цивилни са военно престъпление", посочиха лидерите на Г-7 в декларация, в която "категорично осъждат отвратителната атака" и уверяват, че руският президент Владимир Путин ще "бъде държан отговорен" за нея.

Светът е "ужасен" от този удар, който е "последният до момента от поредица жестокости", каза малко по-рано американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Френският президент Еманюел Макрон осъди "абсолютния ужас" и призова руския народ да "погледне истината в очите".

Това "само ще засили решимостта" на Запада в подкрепа на Украйна, каза британският премиер Борис Джонсън.

Според противовъздушните сили на Украйна търговският център е ударен с противокорабни ракети Кх-22, изстреляни от бомбардировачи с далечен обхват на действие Ту-22 от руската Курска област.

В Ню Йорк говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, Стефан Дюжарик, призова враждуващите страни да спазват международното право и да "защитават живота на цивилните и цивилната инфраструктура", и определи новия руски удар като "достоен за съжаление".

Източник: БТА

Коментари в сайта (1)

  • 1
    е казаха им: Предайте се , Зеленски - в Сибир, идиотите от Азов - на бесилото и ракетите ще спрат.
Последни новини