Литва забрани транзита на стоки до руския ексклав Калининград, Песков обеща отговор

Кремъл окачестви днес като "безпрецедентно" решението на Литва да забрани транзитния превоз на някои стоки до руската Калининградска област и заплаши с ответни мерки, предаде Ройтерс.

Литовските власти забраниха транзита през своя територия на стоки, обхванати от санкциите на ЕС срещу Русия, сред които въглища, метали, строителни материали и модерни технологии. Единственият път по суша от Русия до ексклава Калининград на Балтийско море е през Литва.

"Това решение е безпрецедентно. Това нарушава всичко", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му решението на Вилнюс е незаконно, а "ситуацията е повече от сериозна" и Москва ще трябва да направи задълбочен анализ, за да подготви отговора на Русия.

Губернаторът на Калининградската област (бивша Източна Прусия) каза, че забраната на литовските власти ще засегне половината от всички стоки, пристигащи от Русия чрез железниците.  Той заяви, че стоките, които не са могли да бъдат доставени през Литва, ще бъдат доставени по вода "до една седмица".

Руското външно министерство разкритикува днес въвеждането от страна на Литва на "враждебни" ограничения за железопътния транзит на стоки до руския ексклав Калининград и заплаши, че Русия ще приеме ответни мерки срещу Вилнюс, ако ограниченията не бъдат отменени.

"Поискахме (от Литва) незабавната отмяна на тези ограничения", заяви руското министерство в свое комюнике.

Ако транзитът "не бъде възобновен изцяло, Русия си запазва правото да действа в защита на националните си интереси", се казва в същия документ, в който се съобщава, че литовският шарже д'афер в Москва е бил извикан в руското външно министерство.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Из
    извод
    0 -1
    09:04, 21 юни 2022
    Сталин правилно ги е държал като губернии/съветски републики/
Последни новини