Реакции на речта на Путин за Деня на победата

Речта на руския президент Владимир Путин за Деня на победата предизвика реакции от политици и други известни личности, предаде Ройтерс.

В словото си Путин изрази почитта си към героизма на съветския народ през Втората световна война и призова руската армия към победа в Украйна, като каза, че Западът се е "подготвял за нахлуване" в земи, които исторически са принадлежали на Русия, "включително в Крим", отбелязва Ройтерс.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви по този повод: "Страните от НАТО нямаше да нападнат Русия. Украйна не е планирала да нападне Крим."

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза: "Не може да има ден на победата, само позор и сигурно поражение в Украйна . . . Той (Путин) трябва да се примири, че е губещ в дългосрочен план - и то напълно губещ. Русия не е това, което беше."

Кира Ярмиш, намиращата се в изгнание говорителка на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, заяви: "Един стар човек, полудял в своята самоизолация, стои сам на подиума, защото никой не дойде да бъде с него, кашля и говори нещо за нацистите от НАТО. Не мисля, че дори най-преданият привърженик на Путин ще повярва, че това е образ на победата."

Живеещият в изгнание критик на Кремъл и бивш руски олигарх Михаил Ходорковски каза: "Днес е празник, който чествам от дете. На 9 май 1945 г. нацистите, които бомбардираха Киев в 4 ч. на 22 юни 1941 г., капитулираха. В 4 ч. на 24 февруари 2022 г., под знаците на зли фашистки духове, Киев беше бомбардиран отново. От потомците на някои от победителите. Които станаха фашисти. Забравете 9 май. Това не е ваш празник."

Съюзници на лишения от свобода политически активист Андрей Пивоваров заявиха в неговия профил в Туитър: "Путин положи цветя пред паметници на градовете герои Киев и Одеса. Няма нужда от коментар."

Бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфол заяви: "В Деня на победата Путин губи своята война в Украйна. Време е руските войници да се приберат у дома."

Речта на Путин

Войниците на руската армия и бойците от Донбас се сражават на собствената си земя, където техните деди са побеждавали врага, заяви руският президент Владимир Путин на Червения площад, предаде ТАСС.

Путин подчерта, че в рамките на "специална военна операция" руските войски се борят за хората в Донбас и сигурността на родината.

"Сега, в тези дни, вие се борите за нашия народ в Донбас, за сигурността на нашата родина - Русия", каза държавният глава в словото си преди началото на военния парад на Червения площад.

Смъртта на всеки руски войник и офицер е мъка за всички; държавата ще окаже специална подкрепа на децата на руски военнослужещи, загинали в специална военна операция, посочи Путин, като уточни, че в понеделник е подписал указ в този смисъл.

По думите на Путин инвазията на Москва в Украйна е била предприета в отговор на непосредствена заплаха в близост до границите на Русия и подготвяно нападение, включително срещу руския Крим.

"Киев обяви, че е възможно да се сдобие с ядрено оръжие, а блокът НАТО започна активно военно развитие на съседните на нас територии. По този начин за нас беше създадена абсолютно неприемлива заплаха, при това в непосредствена близост до нашите граници", заяви държавният глава.

Според Путин "всичко говореше, че сблъсъкът с неонацистите, бандеровците, на които САЩ и техните по-малки спътници бяха заложили, ще бъде неизбежен".

"Отново видяхме как се развива военната инфраструктура, как започват да работят стотици чуждестранни съветници и как редовно се доставят най-модерните оръжия от страните от НАТО. Опасността нарастваше с всеки изминал ден", посочи държавният глава. "Русия даде изпреварващ отговор на агресията. Това беше принудително, навременно и единствено правилно решение - решение на суверенна, силна и независима държава."

"Имаше открита подготовка за нова наказателна операция [в Донбас], за нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим. Киев обяви, че може да се сдобие с ядрено оръжие, а блокът НАТО започна активно военно развитие на съседните ни територии. По този начин беше създадена абсолютно неприемлива заплаха за нас, непосредствено на нашите граници", заяви руският държавен глава, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини