Кризата ни мори още година

От КНСБ прогнозират, че икономическата криза ще продължи минимум още 12 до 15 месеца. 

Според синдиката, може да се очаква, че ще бъдат загубени още 150 хиляди работни места, а процентът на безработица ще се увеличи с 3 до 5%, каза вицепрезидентът на КНСБ и член на Икономически и социален съвет - Пламен Димитров.

"Очаква се допълнителният дефицит в НОИ да надхвърли прогнозираните 560 милиона и да достигне 800, дори един милиард лева", каза още Димитров по време на конференция, посветена на кризата на трудовите пазари в Европа.

От своя страна, председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев отбеляза, че размерът на лошите кредити расте всеки месец, държавата бави плащания към бизнеса, бизнесът бави заплати и данъци, а заетите - съответно плащания към държавата и банките, което, по думите на Данев, е порочен кръг.

За месец септември равнището на безработица е 8,03 %. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на медународна конференция по проблемите на заетостта. 

Министър Младенов посочи пред журналисти, че очаква до края на 2009 година безработицата да достигне 10%. Той каза още, че се прави всичко възможно за запазване на 3500 работни места в "Кремиковци", където в момента има три работещи производства на печалба. Министърът каза още, че се прави всичко възможно за тяхното запазване. 

По думите на Младенов социалното министерство е силно притеснено от предстоящите съкращения в БДЖ, където са подадени 1243 уведомления за съкращение на служители.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини