Театри, изложби и разнообразни концерти включва програмата на 49-ите Майски културни празници Първомай 2022

Традиционно Майските празници в Първомай ще бъдат открити в Деня на труда и Празник на града – 1 май. Тази година, освен отличаване на фирми и запалването на огъня на Културните тържества,  в програмата се включва и откриването на паметна плоча на з.ч.д. Иван Караславов.  Начало на концертната  програма през месеца ще постави Националният ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”.

Три театрални спектакъла предлага програмата на  49-ите празници Първомай 2022.

На 5 май ще гостува Драматичен театър „Антон Страшимиров“ – Разград с постановката на Емилиян Станев Търновска царица.

Освен нея първомайските любители на театъра ще могат да видят две премиери на местни състави. Новосформираната трупа „Езоп“ ще представи „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик-Еманюел Шмид в Деня на Европа – 9 май.

На 25 май ще е премиерата на пиесата „Прах в очите” от Йожен Лабиш на Театрален колектив „Димитър Делчев”, постановка Спас Янков.

Предстои откриването на 2 изложби – на 9 май на художниците от Секция „Изобразително изкуство“ към читалище „Св.св. Кирил и Методий“ и на 11 май на децата – художници на тема „Животни и растения“.

Разнообразна е подборката на концерти. Фолклорните концерти започват от деня на откриването, а след това на 20 март е големият концерт на Певческия ансамбъл „Първомай“, с участието на ТК „Евридика“. По идея на танцьорите на 28 май ще се състои и Празник на хорото „Фолклорни ритми“. Към фолклорните изяви се прибавя и прегледа на любителските състави към общината на 14 май.

За любителите на рока на 10 май ще гостуват „Д2“, а на 17 май концерт ще имат формациите от „Наутилус джуниър бенд“.

Своите празници ще отбележат учениците от ПГСС „Васил Левски“ – на 5 май и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай – на 19 май.

На 21 и 24 май ще дефилират зрелостниците от двете гимназии, а с богата програма ще бъде отбелязан и Денят на Българската култура и славянската писменост – 24 май.

Тържествата ще продължат и през юни с Деня на детето – 1 юни, голяма заря за героите на България на 2 юни и ще продължат със специализирана изложба на далматини на 4 юни.

Както всяка година програмата на тържествата е поместена в редакторското каре на сайта Parvomai.NET.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини