Агенцията за бежанците блокира медицинските грижи за украински граждани

Агенцията за бежанците е забранила прилагането на процедура за даване на международна закрила ( в случая т.нар. хуманитарен статут) на украинските граждани, пристигащи у нас. Заповедта за това е била подписана на 8 април от новия председател на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Това стана известно след публикация във Фейсбук групата Проект#ЗАДОБРОТО на Ваня Добрева. Голямата част от украинските бежанци, пристигащи в България след началото на войната, искат единствено временна закрила, тъй като тя им осигурява достъп до социални помощи и безплатно настаняване в хотел.

Молбите за получаване на т. нар. хуманитарен статут, подадени до момента, са твърде ограничен брой, сочат данни на Агенцията за бежанците.

Според публикацията на Ваня Добрева във Фейсбук, заповедта, подписана от Мариана Тошева вече е обжалвана от неправителствени организации. Като основание за решението си председателят на Агенцията за бежанците е използвала текст от Закона за убежището и бежанците, според който "производство за предоставяне на международна закрила се образува за чужденец, подал молба за международна закрила при действието на временната закрила - с регистрирането на чужденеца след прекратяването или отнемането на временната закрила".

Представителите на неправителствения сектор обаче твърдят в жалбата си, че на практика

това ограничава достъпа на бежанците от Украйна до международен правен инструмент

защитен от няколко конвенции, по които България е страна.

Още в първата точка от заповедта на Тошева гласи, че "регистрирането и образуването на производства по предоставяне на международна закрила по молби от разселени лица от Украйна, трябва да бъде прекратено незабавно", като вместо това те трябва да получат статут на лица с временна закрила. Със същата заповед се прекратяват всички производства по предоставяне на международна закрила, които са образувани след 14 март т.г. по молба на украински граждани, "до изтичането на първоначално определения срок на действие на временната закрила - 4 март 2023 г.". Всички издадени до момента документи за международна закрила трябва да бъдат "незабавно" обявени за невалидни, е разпоредила Тошева. 

Заповедта на председателя на Агенцията за бежанците допуска предварително изпълнение

а мотивите за това са, че трябва да бъдат защитени "особено важните държавни и обществени интереси, свързани със своевременния достъп до регистрация, издаване на удостоверителни документи и упражняването на признатите права като чужденци с предоставена временна закрила". Според Мариана Тошева в противен случай този достъп може да бъде значително забавен или затруднен, от което могат да последват трудно поправими вреди, в това число и да бъдат накърнени права и законни интереси на самите бежанци като възпрепятстване достъпа им до медицински, социални и образователни услуги.

Според представителите на неправителствените организации, оспорили заповедта, точно тя накърнява правата на украинските граждани, търсещи у нас убежище от войната в родината си. Освен това на сайта на Европейската комисия с информация за бягащите от войната в Украйна, изрично е посочено, че "правото на временна закрила е в допълнение към правото на подаване на молба за международна закрила", а след това се уточнява: "лицата, които отговарят на условията за временна закрила, по принцип могат да подадат молба за убежище по всяко време".

"Очакваните промени в уредбата, касаеща здравното осигуряване на хората с временна закрила, се движат с два месеца закъснение, пише още в поста си Ваня Добрева. В Румъния това беше уредено с наредба още на 28 февруари, в Полша - от 10 март. При нас лечение ще бъде възможно някой път."

"Освен всичко друго тази заповед лишава от възможността да бъдат лекувани онкоболните пациенти, пише още в поста си Добрева. Подаването на документи за хуманитарен статут беше единствената възможност това да се случва досега."

Тези мотиви също имат своето основание.

Двата статута предоставят твърде различни права за достъп до медицинска помощ

До приемането и обнародването на промените в законодателството, с които всички получили временна закрила да могат да получат и безплатно здравно осигуряване, чужденците под временната закрила могат да ползват безплатна медицинска помощ само в случаи на спешност. Според сега действащия Закон за убежището и бежанците останалите медицински услуги са достъпни само за т.нар. уязвими групи - деца, хора в напреднала възраст или с увреждания, с тежки здравословни проблеми и др. Тъй като обаче няма подзаконови нормативни актове уреждащи това, прилагането на тази част от закона до момента беше невъзможно и повечето украинци със здравословни проблеми се обръщаха към лекарите, болниците и медицинските центрове, които сами доброволно заявиха, че са готови безплатно да предоставят медицинска грижа.

За хората с онкологични заболявания, а и за всички хора, които искат бърз, лесен и безплатен достъп до здравната ни система, най-доброто решение за продължаване на лечението им и към момента е да подадат молба за хуманирен статут, с което автоматично получават безплатно здравно осигуряване до получаването на този тип закрила. Процедурата обикновено отнема между 4-6 месеца, но след приключването й, чужденците сами трябва да започнат да плащат здравните си осигуровки.

Тази сутрин Народното събрание прие промени в законодателството, с които всички получили статут на временна закрила ще имат същите здравноосигурителна права, заедно с недостатъците на здравната система в страната: честа нужда от доплащане и множество административни процедури. Средствата за здравните осигуровки на бежанците ще бъдат определени с постановление на Министерския съвет. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Кр
    Крум
    5 0
    20:37, 13 апр 2022
    В каква държавица живеем, с население такова, че няма и 3 милиона работещи, от които 1 млн. на държавната и общинска хранилка и 1 млн. работещи на минимална заплата /т.е. получават чисто под 600лв./, а на 45 милиона украинци, уж бягащи война, сме готови да осигурим по 1200лв. (че и за децата) месечно и безплатно здравеопазване?! Наистина ни управляват абсолютни гъзолизци!
    • Съ
      Съгласен
      3 0
      07:32, 14 апр 2022
      Круме , прав си 90 % от тези които са тук карат лъскави джипове и капиталите им са извън Украйна.
Последни новини