Чавушоглу: Не се прилагат споразуменията, постигнати на преговорите в Истанбул

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в четвъртък, че споразуменията, постигнати между Украйна и Русия по време на преговорите в Истанбул, не са реализирани на практическо ниво, предаде БНР.

Говорейки пред турския национален телевизионен канал A Haber, цитиран от Ройтерс, висшият дипломат на Анкара обяви, че Турция ще се стреми да върне външните министри на воюващите страни на масата на преговорите.

Според Чавушоглу Турция не вижда цялостно изпълнение на решенията от преговорите в Истанбул, включително изтеглянето на руските сили от някои райони, но добави, че все пак е бил постигнат значителен напредък.

По думите му външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров са заявили готовност за разговори и е възможно до седмица-две може да има среща най-малкото на ниво външни министри.

"Ние се опитваме да съберем (отново) външните министри. Осъществихме контакт както с Кулеба, така и с Лавров", каза Чавушоглу, цитиран от БТА.

По думите му е възможно и руският президент Владимир Путин да посети Турция, като турската страна очаква дата. "В момент, когато войната е в разгара си, а същевременно се полагат усилия за трайно примирие, е трудно (Путин) да каже кога може да дойде в Турция", посочи той.

"Ние искаме да бъдем домакин на среща на ниво лидери", каза още Чавушоглу. "Това, което е важно, е двете страни да се съберат заедно и да започнат процес към траен мир", добави той.

Във връзка с искането на Украйна Турция да бъде гарант на евентуално споразумение с Русия, Чавушоглу посочи, че не би било коректно да се правят категорични коментари преди въпросът да бъде напълно договорен. Според него са неправилни твърденията, че Русия е против статута на гаранти на западни страни.

"Предложението на Украйна е P5 (петте постоянни членки на ООН) плюс Германия и Турция. Имала ли е досега Русия възражение, което да показва, че се противопоставя срещу това? Тъкмо обратното, руснаците казаха, че не са против Германия и Турция като гаранти", каза той.

Според Чавушоглу има сближаване на позициите на двете страни, но е нужно те да вземат окончателни решения. Той посочи, че благодарение на разговорите досега вече не се преговаря по някои въпроси, а за това как да бъдат приложени решенията. Като най-трудните теми на преговорите той открои статута на Крим и Донбас.

"Някои въпроси трябва да бъдат оставени на лидерите, а някои въпроси вероятно трябва да бъдат оставени на времето. Първо нека да има прекратяване на огъня, спокойствие. Да се положат нови стъпки. Казваме и на европейците: когато има прекратяване на огъня, на масата ще бъде поставено и вдигане на санкции", посочи той. "Съветваме европейските си колеги да бъдат подготвени по този въпрос" (за облекчаване на някои санкции), добави министърът.

Той открои също така ролята на руския бизнесмен Роман Абрамович на преговорите в Истанбул, като каза, че той полага искрени усилия за прекратяване на войната.

Истанбул бе домакин във вторник на преговори на делегации на Украйна и Русия, проведени в отговор на турска дипломатическа инициатива, а на 10 март се състоя среща на министрите на външните работи на двете воюващи държави в рамките на дипломатическия форум в Анталия.

По време на тези преговори Украйна представи писмените си предложения за спиране на руската инвазия.

Русия обяви по-рано, че преговорите с Киев ще продължат на 1-ви април и ще се проведат онлайн.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини