Съветниците одобриха поставянето на паметна плоча на Иван Караславов

Единодушно общинските съветници на Първомай гласуваха „за“ за поставянето на  паметна плоча на з.ч.д.  Иван Караславов.

Проекторешението беше внесено от кмета на общината Николай Митков след входирано предложение от Ана Сиракова – настоящият председател на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий, 1984“ – Първомай.

Иван Караславов е дългогодишен председател на Образцово „Народно читалище Св. Св. Кирил и Методий - 1894 г.” гр.Първомай. Член на управителните органи на Съюза на народните читалища и Обществения Национален съвет по читалищно дело към Министерство на културата. Председател на общинско читалищно сдружение – Първомай и Областен читалищен съвет при област Пловдив. Сценично-творческата му дейност е продължила пет десетилетия . Носител на златни медали и лауреатски звания от редица републикански фестивали. Главен организатор и участник в провеждането на Майските културни тържества в града ни от 1972 г., Празник на Тракийската народна музика, Националните Караславови литературни награди за проза и поезия, Празник на виното и други събития.

Иван Караславов е допринесъл за оптимизиране, разширяване и развитие на читалищното дело в Република България, за което е удостоен с множество отличия, включително със званието „Почетен гражданин на гр.Първомай”. З.ч.д. Иван Караславов има неоспорим принос за укрепването на културата и читалищното дело както в общината, така и в национален мащаб.

Средствата за реализирането на инициативата, в размер на 1200 лв., ще бъдат за сметка на общината и са заложени в Бюджета на община Първомай за 2022 г. Плочата ще бъде поставена на южната фасада на Образцово „Народно читалище Св.Св.Кирил и Методий-1894 г.” .

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини