Почина Георги Атанасов - последният министър председател на социалистическа България

Тази сутрин почина бившият министър-председател от времето на социализма и член на Политбюро на ЦК на БКП Георги Атанасов. Това съобщи за Рarvomai.NET кметът на общината Николай Митков

Георги Иванов Атанасов е български политик от Българската комунистическа партия, министър-председател в 78-ото правителство на България и член на Политбюро на ЦК на БКП от 1986 до 1990 г. Роден е в село Православен, Първомайска община,  на 25 юли 1933 г. От 1947 г. е член на комунистическия Работнически младежки съюз, а от 1956 г. – на Българската комунистическа партия.

Завършва история в Софийския университет „Климент Охридски“. През следващите години заема различни постове в номенклатурата на Димитровския комунистически младежки съюза след това и в БКП.   През март 1986 г. заменя Гриша Филипов като председател на Министерския съвет, а по-късно същата година оглавява и 78-ото правителство на България. Награден е с ордените „Георги Димитров“ и „13 века България“. През 1990 г. Георги Атанасов е освободен от всички постове в преименуваната Българска социалистическа партия. През 1992 г. е осъден на 10 години затвор за финансови злоупотреби., В негова защита се създават специални комитети, организират се подписки, в които се включват хиляди българи, инкриминираните средства са възстановени. След оказания обществен натиск, след представена от дъщеря му епикриза и подписка от над 121 народни представители, Жельо Жельо намира компромисно решение и позовавайки се на здравословното му състояние помилва Георги Атанасов.

Георги Атанасов е с огромен принос за развитието на икономиката и инфраструктурата в Първомай. Благодарение на него са изградени редица важни сгради, една от които е сградата на общинска администрация. От позицията си на член на ЦК на БКП, той е осигурил и необходимата валута за закупуване на качествени машини в някои от първомайските предприятия.

Поклон пред паметта му!

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини