"Новая газета" спира да излиза, DW - в списъка на "чуждестранните агенти"

Руският вестник "Новая газета", чийто главен редактор Дмитрий Муратов е сълауреат на тазгодишната Нобелова награда за мир, обяви днес, че спира да излиза на хартия и онлайн до края на т.нар. специална военна операция на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Вестникът, който вече не публикува материали за военните действия на Русия  в Украйна, за да се съобрази с новия медиен закон,  съобщи, че вчера е получил второ предупреждение от медийния регулатор Роскомнадзор за негови публикации и по тази причина спира да функционира.

ТАСС допълни, че държавният регулатор е отправил към главния редактор, който е и учредител на "Новая газета", второ писмено предупреждение. То е заради материал, в който се споменава названието на организация, дефинирана от руските власти като "чуждестранен агент", без това да е посочено в текста по надлежния начин. Първото подобно предупреждение на Роскомназор е с дата 22 март.

Руското министерство на правосъдието включи "Дойче веле" (ДВ) в своя списък на медийните организации, които са "чуждестранни агенти", предаде Ройтерс. Тази квалификация означава, че медиите в списъка са длъжни изрично да се обозначават като такива във всички свои публикации. Уебсайтът на германската телевизия бе блокиран в началото на март от руския медиен регулатор Роскомнадзор.

Решението на правосъдното ведомство е било прието въз основа на "документи постъпили от упълномощени органи на държавната власт", допълни ТАСС. На 2 февруари Германия забрани излъчването на руската медия "Раша тудей" на немски език, след което Русия е закри кореспондентския пункт на Дойче веле в Москва и е отне акредитациите на всички негови сътрудници.

Източник: БТА

Коментари в сайта (1)

  • 1
    O0
    o0
    2 -2
    00:17, 29 мар 2022
    Ето това е истинското лице на Русия. Русофилски хлебарки, гледате ли?
Последни новини