Първо интервю на Зеленски с руски медии

Украйна е готова да обсъжда неутрален статус като част от мирно споразумение с Русия, но той ще трябва да бъде гарантиран от трети страни и да бъде подложен на референдум, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю, излъчено днес, предаде Ройтерс.

"Споразумение с Русия възможно, само ако руските сили се изтеглят от страната", коментира Зеленски в 90-минутното интервю, първото му пред руски медии от началото на войната.

С президента на Украйна разговаряха главните редактори на "Медуза" Иван Колпаков, на телевизионния канал "Дъжд" Тихон Дзядко, журналистът и писател Михаил Зигар, който зададе на Зеленски и един въпрос от главния редактор на "Новая газета" и нобелов лауреат Дмитрий Муратов, и кореспондент на "Комерсант“ Владимир Соловьов.

​Руските власти предупредиха руските медии да не излъчват това интервю, отбелязва Ройтерс.

"Чух много различни твърдения за това, че елиминирането ми е планирано... Вероятно имаше няколко опита - от различни хора", заяви  пред тях Зеленски във връзка с твърденията, че буквите V и Z, широко използвани в Русия за обозначаване на военните действия в Украйна, са инициалите на името му.

"Не знам какво се съобщава там горе в Русия, но сигурно са казали, че ви чакаме тук с цветя и усмивки. Че положението е много лошо, действащият президент не е подкрепен, сегашната управляваща партия не е подкрепена. 99,9% съм сигурен в това", коментира Зеленски пред руските журналисти.

"За съжаление те не зачитат независимостта на Украйна. Това като цяло е нашата трагедия с вас ... не знам дали е възможно да се каже "с вас". Вероятно да. Защото има две общества. Това е първо народите, а след това управниците. Случи се тази трагедия - възприемането ни не като независима държава, а като някакъв продукт, като част от някакъв голям организъм, начело на който се вижда настоящият президент на Русия", заяви Зеленски пред руските медии.

Ние не се смятаме за атавизъм. Смятаме се за независима държава с дълга, дълбока история и морал. Мисля, че днес показваме как е в действителност, каза още украинският президент.

В интервюто Зеленски през цялото време говори на руски език. В него той отбелязва, че руското нахлуване в Украйна е довело до унищожението на градове с рускоезично население и до разрушения, по-големи от тези, причинени от войните в Чечения.

"Гаранции в сферата на сигурността и неутрален статус, безядрен статус на нашата държава. Готови сме за това. Това е най-важното", казва Зеленски в интервюто.

Украинските преговарящи, в преговорите си с Русия, обсъждат и въпроса с употребата на руския език в Украйна, заяви украинският лидер.

Украинският президент Владимир Зеленски каза днес, че няколко руски бизнесмени са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, включително за подпомагане на армията й, предадоха Франс прес и БТА.

Зеленски каза, че е получил "сигнали" от няколко руски бизнесмени, сред които и милиардера Роман Абрамович - приближен на руския президент Владимир Путин, станал обект на европейски и британски санкции.

"Имахме сигнали от него и още няколко бизнесмени, предлагащи: "Можем да помогнем по един или друг начин, можем да направим нещо. Някои казаха, че са готови да помогнат за възстановяването на страната след войната. "Готови сме да прехвърлим бизнеса си в Украйна, живеем в Англия или някъде в Швейцария, искаме това. Но как да се направи така, че да не фигурираме в списъка със санкции?", разказа Зеленски.

"Някои хора не искат да съобщят името си и казват, че желаят да помогнат на нашата армия, при все че са граждани на Руската Федерация“, отбеляза украинският президент.

Зеленски увери, че каквито и да са бизнесмените, готови да дарят пари в подкрепа на украинската армия, Украйна е готова да "гарантира тяхната безопасност, да им осигури работа и да даде възможност на бизнеса им да се развива".

"Говоря конкретно за санкциите в нашата държава. Можем да го обсъдим, можем да обсъдим смяната на гражданството на тези хора", обясни той и подчерта, че не е "задължително това да се прави публично".

Според броя на в. "Уолстрийт джърнъл" от сряда Зеленски бил помолил американския президент Джо Байдън да не санкционира Роман Абрамович, тъй като той би могъл да играе роля в мирните преговори между Украйна и Русия, отбелязва АФП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини