Думите на Байдън за "касапина Путин" предизвикаха гняв в Русия

Коментарите на президента на САЩ Джо Байдън, че руският лидер Владимир Путин "не може да остане на власт", продължиха да генерират възмущение в Москва днес, предаде Ройтерс.

Видният руски сенатор Константин Косачев, който е начело на парламентарната комисия по външни работи в горната камара на парламента, заяви, че Байдън "стряскащо редовно" прави изявления, по-лоши от престъпления. По негови думи в миналото думата на президента на САЩ е имала тежест, но това вече не е така.

В края на своя пламенна реч във Варшава вчера Байдън каза за Путин: "За Бога, този човек не може да остане на власт". Коментарът беше интерпретиран като драматична промяна във външната политика на САЩ, като изглеждаше, че Байдън заявява, че е необходима смяна на режима в Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бързо отвърна като каза: "Не Байдън решава това. Президентът на Русия се избира от руснаци". Докато думите на Байдън се разпространяваха по света, Белият дом се опита да обясни, че забележките на президента не са били директен призив за свалянето от власт на Путин. "Това, което президентът имаше предвид е, че на Путин не може да бъде позволявано да упражнява власт над съседите си или в региона", каза служител. "Той не обсъждаше властта на Путин в Русия или смяна на режима".

В същата реч Байдън нарече Путин "касапин", "военнопрестъпник" и "диктатор-убиец". Председателят на руската Дума Вячеслав Володин обвини американския президент, в "недипломатични изказвания" и "истерия". "Байдън е слаб, болен и нещастен", кометира Володин в Телеграм. "Гражданите на САЩ трябва да се срамуват от президента си. Може би той е болен. Би било добре за Байдън да се прегледа", добави той. От друга страна Путин заслужава уважение, заради "неговата сдържаност", заяви Володин.

Москва наскоро предупреди, че дипломатическите отношения със САЩ са пред пълно разпадане предвид увеличаващото се напрежение заради руската инвазия в Украйна.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини