Кулеба: САЩ ни увериха, че нямат възражения за прехвърлянето на самолети

САЩ са уверили Киев, че нямат възражения за прехвърлянето на полски изтребители в Украйна. Това заявява украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в съобщение до Франс прес.

"САЩ ни увериха, че нямат възражения за прехвърлянето на самолети", пише Кулеба, който по-рано днес се срещна и с американския президент Джо Байдън по време на посещение в Полша. "Топката сега е в полето на Полша", допълва той.

"Ще разгледаме този въпрос по-детайлно в нашите разговори с нашите полски колеги, за да разберем тяхната позиция, но искам да е ясно: "Украйна има критична нужда от повече бойни самолети", подчертава Кулеба.

"Ние имаме нужда от тях, за да постигнем равновесие в небето и да попречим на руснаците да извършват военни престъпления, да пускат бомби по нашите градове и да убиват повече цивилни", допълва той и изразява надежда, че този въпрос ще бъде решен възможно най-бързо.

На 8 март Полша обяви, че е готова да премести незабавно и безвъзмездно всичките си самолети МиГ-29 в американската военна база Рамщайн в Германия и да ги предостави на разположение на правителството на САЩ, за да бъдат после те предадени на Украйна. Вашингтон обаче тогава заяви първо, че тази оферта не е осъществима. После Пентагонът окончателно отхвърли предложението с аргумента, че добавянето на самолети към украинския инвентар не се предполага да промени значително ефикасността на украинските военновъздушни сили спрямо руските боеспособности във въздуха.  Освен това американското разузнаване смята, че прехвърлянето на самолетите на Украйна може да породи значима руска реакция, което ще засили перспективата за военна ескалация с НАТО.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини