Варшава посрещна Байдън с украински знамена

Голяма демонстрация срещу нахлуването на Русия в Украйна имаше пред Двореца на културата и науката във Варшава, Полша, в петък, 25 март - първия ден от посещението на президента на САЩ Джо Байдън в страната. Посланието на акцията е "Спрете да обещавате, започнете да действате" (Stop Promising, Start Acting!).

Кадри показват поддръжници, които скандират, пеят и държат табели с надпис "Мистър Байдън, къде е мощта и силата на НАТО?" и "Русия убива". По време на демонстрацията протестиращите легнаха, за да представят телата на умиращи украинци, съобщават местните медии.

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в петък в Полша.  Той бе официално посрещнат от полския президент Анджей Дуда, съобщиха полски медии

Двамата президенти разговаряха с доброволци, които помагат на украински бежанци. "Това, което прави хуманитарната общност има огромно значение. Аз съм в Полша, за да видя със собствените си очи тази хуманитарна криза. Вие помагате на милиони хора и ние трябва да увеличаваме нашите усилия и да координираме помощта си с украинското правителство, каза Байдън, като изрази съжаление, че не може да влезе на територията на Украйна. Президентът на САЩ добави, че се предприемат опити "да бъде възпряно това унищожение", което, по думите му, идва "от ръцете на човек, когото определих като военнопрестъпник".

Байдън отиде в Жешув, където има-най голям наплив от хора, бягащи от войната в Украйна и се срещна с войници от 82-а въздушнодесантна дивизия на САЩ - една от най-елитните и мобилни бойни единици в американската армия. В речта си той каза, че светът сега е във "време на изпитание" и е навлязъл в "нова фаза". По думите му въпросът сега е кой ще триумфира - демокрацията и ценностите или автократите. "Заради това воюваме, това е залогът", подчерта той. "Украинците имат здрави гърбове и сигурно гледате на тях не само от военна гледна точка, но тук говорим за обикновени граждани", заяви Джо Байдън пред американските войници.

Днес президентите на Полша и САЩ ще продължат разговорите си във Варшава. Следобед Байдън ще произнесе реч в Кралския дворец.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Крум
    0 0
    22:39, 26 мар 2022
    колкото Украйна е държава, толкова и Полша - до 1918г. Полша не е съществувала, а е била ту Руска, ту Пруска територия. Затова така ги е страх от Руснаците и плачат краварите да ги пазят!
Последни новини