Украйна съобщи за пристигането на още руски кораби в Азовско море, боеве край Харков

Руските окупатори се опитват да компенсират загубите си, като изпращат нови сили в Беларус и увеличават военния си флот в Азовско море. Това посочва в оперативната информация към 12.00 часа на 25 март на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Регистрирано е преминаването на малкия миночистач "Валентин Пикул", ракетния катер "Набережни Челни" и два десантни кораба през Керченския проток в северна посока. 

Руската военна техника се докарва до границите с континентална Украйна от Крим, което може да означава нова атака. Това каза в ефир председателят на Меджлиса на кримскотатарския народ Рефат Чубаров.

Обстрел по клиника в Харков

Сутринта на 25 март около 7:45 ч. руснаците са обстреляли градска клиника в квартал Основянски на Харков, където се намира център за хуманитарна помощ. В близост няма нито едно военно съоръжение. Това съобщиха от пресслужбата на полицията в Харковска област.

В резултат на сутрешния обстрел на гражданска инфраструктура от реактивни системи за залпово изстрелване 7 цивилни са ранени, от които 4 загинаха.

"На местопроизшествието работи следствена група. Полицията документира факта на престъплението срещу украинския народ и събира всички необходими доказателства, за да бъдат подведени под отговорност извършителите", завършват от регионалната полиция.

В Харков снощи са регистрирани 54 обстрела, съобщи в ефира на националния телемаратон председателят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

Той каза, че при обстрела на пункта за раздаване на хуманитарна помощ на 24 март са убити 6 души, над 17 са ранени.

През нощта е обстрелян терминалът на летището, сутринта - супермаркет "Метро".

Руснаците са използваха ракетни системи "Град" и "Ураган", вечерта е имало удар с "Калибър" по историческия център на Харков. В същото време руската авиация над града не е активна.

Изюм, област Харков, е гореща точка

Руските сили бомбардираха жилищна сграда в Изюм. В мазетата там се криеха около 30 цивилни. Спасителите не могат да изведат хората оттам заради постоянните обстрели, съобщи Униан.

Боевете край Изюм продължават. Според украинските военни, руснаците търпят значителни загуби, свалени са 2 руски самолета.

"Нашите въоръжени сили държат отбраната на Харков, преминават в контранастъпление в някои райони и отблъскват противника", каза Синегубов.

Той също така потвърди информация за загубите на противника от собствените си хеликоптери.

"Вчера в руската армия имаше куриоз, когато собствени хеликоптери обстрелваха позициите им, унищожиха голям брой вражеска жива сила и военна техника", каза той.

Двама депутати, бивш кмет и бивш полицай в Изюм започнаха да сътрудничат с руските окупатори. Това съобщи във Фейсбук началникът на отдела на Общинския съвет Максим Стрелник.

Той отбеляза, че докато украинската армия героично защитава града от опитите на руските войски да преминат Северски Донец и напълно да окупират Изюм, "в самия град се извършва престъпление – държавна измяна".

"Депутатите Анатолий Фомичевски и Юрий Козлов, заедно с бившия полицай Владислав Соколов и бившия кмет Александър Божков, започнаха сътрудничество с руските окупатори", съобщи служителят. Те предоставят на окупаторите информация за местонахождението на войските на Въоръжените сили, предават информация за местни активисти, предприемачи, военнослужещи от териториалната отбрана и членове на техните семейства. Освен това те събират лични данни на хора, които са останали в града, уж за получаване на хуманитарна помощ.

"Те умишлено дезинформират жителите на Изюм, които са в града без никакви средства за комуникация, че държавните и градските власти уж са предали Киев, Харков и Изюм и призовават всички, които се намират в обсадения град, да сътрудничат на руските окупатори", казва той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини