Байдън е наредил преместване на военни в Източна Европа

Американският президент Джо Байдън ще изпрати тази седмица още военни в Източна Европа. Това потвърдиха Белият дом и Пентагонът, докато нараства напрежението между Русия и Украйна.

Близо 1700 военни от 82-ра въздушно-десантна дивизия ще бъдат изпратени от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша, 300 ще бъдат пренасочени от Германия според запознати източници на "Ню Йорк таймс". Други 1000, които в момента са в Германия, ще бъдат преместени в Румъния според първоначалните данни.

Това означава, че България засега не е в списъка на страните, в които ще бъдат изпратени още американски сили. Според Пентагона точното решение ще бъде обявено "скоро". За "Ню Йорк таймс" неназован представител на администрацията казва, че в Полша и Румъния ще бъдат изпратени "повечето" военни.

В Полша в момента има 4000 американкки военни. Други 100 са в Литва, 60 - в Латвия и Естония на ротационна база.

Източник на CNN говори за изпращане в Полша и Румъния "до няколко дни".

Това са военни под американско командване. В случая на Румъния те пристигат на базата на "двустранно споразумение". Разполагането им е отделно от привеждането в готовност на 8,500 души за евентуално изпращане към Силите за бързо реагиране на НАТО в случай на повишено напрежение.

Решението на Байдън е мотивирано от продължаващото струпване на руски военни - между 100 и 130 хил. според Запада - край Украйна. Вашингтон и Лондон (но не и Париж) настояват, че е много вероятно Русия да одобри нахлуване в Украйна - според Байдън това е възможно още този месец. Русия отрича да планира подобна стъпка и отправи искания към САЩ и НАТО, които според нея могат да доведат до успокояване на напрежението.

Говорител на Пентагона определи решението като знак за готовност САЩ да пазят Украйна и Източна Европа от "руска агресия".

Днес в. "Ел Паис" разпространи копие на официалния американски отговор на исканията, който съдържа намека, че САЩ може да подсилят значително военната си позиция, ако Русия продължи да струпва войски край Украйна и да създава заплаха за страната и ако не желае конструктивен диалог за намаляване на напрежението.

В първите си коментари след американския отговор вчера руският президент Владимир Путин заяви, че според него САЩ си търсят повод на наложат още санкции на страната му и са го намерили в лицето на украинската криза, а целта е да "сдържат развитието на Русия". Путин също така обвини Вашингтон, че "пренебрегва притесненията" на Москва, която иска гаранции за сигурността си - като например отказ от разширяване на НАТО на изток.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    Пак
    3 0
    10:25, 3 фев 2022
    пак някой ще му изпрати самолетчета по другите кули покрай белия дом, не се научиха да не пращат.
Последни новини