Премиерът Петков пред НС за напрежението НАТО-Русия: Деескалацията ни е приоритет

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свика за днес извънредно заседание на парламента.

В дневния ред е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия - Украйна, напрежението НАТО - Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Позицията на правителството е ясна: от самото начало заявихме, че ще сме конструктивен съюзник в НАТО и член на ЕС. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция. Това заяви по време на изслушването в парламента министър-председателят Кирил Петков.

Първата и най-важна позиция е, че трябва да работим за деескалираща на напрежението с всички дипломатически средства. Деескалацията ни е приоритет. Ескалацията е реална. Следим на ежедневна база всички развития в този конфликт. Нашата стратегия за пръв път има идеята да не сме консуматори на сигурност, а да сме партньори. През годините се откриват ясни дефицити в оборудването в българската армия. Имаме инвестиции, които са отделни и направени некоординирано. Но хубавата новина е, че инвестицията в отбрана ще е на базата къде са най-големите дефицити, обясни премиерът.

Имаме различни варианти - да приоритизираме българската армия, с български войски, с българско командване. Като сложим това приоритет, дефицитите ясно се открояват. Ще използваме дефицитите да видими къде да инвестираме, допълни Петков.

Първият приоритет е да има деескалация, фокусираме се стратегията на отбраната да е върху българската армия. Следим дефицитите да бъдат попълнени, каза Петков.

Искаме с това изслушване да разберем до колко правителството си дава сметка за ситуацията.
НАТО освен отбранителен, е и политически съюз. Готови ли сме да браним ценности или ще се държим като държава консуматор на сигурност. Трябва да нямаш връзка действителността, ако не виждаш, че НАТО е обявила бойна готовност, заяви Даниел Митов, ГЕРБ-СДС.

Ще подкрепим, ако правителството има смелостта да предложи. Имаме молба — престанете да вдигате прах с фрази като национален интерес. За нас националният интерес е да сме силен член на НАТО. Правителствата на ГЕРБ са направили много за отбранителни способности - платихме и "Кугър"-ите и "Спартан"-и, вие ще поръчате и платите ли следващите Ф-16, попита Митов.

Ако ни предложите смислена позиция - сме готови да подкрепим, допълни депутатът.

Искането за извънредно заседание беше внесено на 24 януари 2022 г. от 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Рр
    Рр
    0 0
    19:03, 26 яну 2022
    Зайо защо бягаш.
    ЛЪВИЦАТА е бременна и всички пичове сме под подозрение. Та и ние.
  • 2
    Ам
    Аман
    2 0
    10:45, 27 яну 2022
    Аман от наивници . Русия си е оплела кошницата, но нашите неуки. Само с 1 батальон щели да спрат руснаците. Първо, генералите не знаят бройката за батальон и второ военни действия на нас не са необходими, защото тази "война" няма да се води по окопите. Русия отдавна ни е сложила към неприятелски цели, така , че генерали и политици които не знаете дори как се излиза такова паложение след като укривате американските бази които явно съществуват и след като САЩ ще пратят по 1000 войника и забележете, в източна Европа. САЩ си правят каквото си искат, а нашите мекерета и подажници укриват, че нямало американски бази. Не бази, а разполагат със всичкоу дори и военни полигони и летища / Ново село, Корен , Безмер, Чешнигирово, Граф Игнатиево /, дори неприкосновеност в базите им. То пък и една армия имаме. Орязана като след Берлинския договор. Окупирана страна сме и огъзени политици и управляващи. На кирето дори му е приято.
Последни новини