Байдън: Може да има персонални санкции срещу Путин при инвазия в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън би обмислил лични санкции срещу Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна. Това заяви самият той пред журналисти, предаде BBC.

По думите на Байдън ще има "огромни последици" за света, ако Русия предприеме стъпка към страната, която се намира на югозападната ѝ граница. Коментарите му дойдоха в момент, когато други западни лидери повториха предупрежденията си, че Русия ще плати висока цена за инвазията.

Пред репортери Байдън отговори с "да" на въпроса дали би наложил санкции лично на руския президент в случай на атака. Той каза, че подобно преминаване на границата на Украйна би имало "огромни последици в световен мащаб" и би могло да се равнява на "най-голямата инвазия след Втората световна война".

Американският държавен глава добави, че ще се чувства задължен да засили присъствието на НАТО в Източна Европа. "Трябва ясно да заявим, че няма причина който и да е член на НАТО, да се притеснява... НАТО ще ги защити", посочи той. Но и повтори, че няма планове за изпращане на американски войски в самата Украйна.

Русия реагира гневно на коментарите и обвини САЩ и НАТО, че "наводняват" Украйна с оръжия и западни съветници. "Няма обяснение за това какво прави американският флот в близост до руския бряг", се казва в изявление на Постоянното представителство на Москва в ООН.

Отделно от това администрацията на Байдън заяви, че работи с доставчиците на петрол и газ от цял свят, за да увеличи доставките за Европа в случай на прекратяване на тези от страна на Русия, пише The New York Times.

Русия обвинява САЩ и други страни в "ескалиране на напрежението" и отрича да планира да навлезе в Украйна. Въпреки това Москва е увеличила войските си по границата, като в региона са разположени около 100 000 руски войници.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    разбираемо нонейм
    0 0
    21:41, 31 яну 2022
    Страхувам се от страха на страхуващия, а не за страхувания.Видиотяването покрай Ваш и Нато-вските върхушки се отразява вече пагубно върху ковид19-раята от подопечните им страни.
    Прочие,последните ни "избори" ни присъединиха към семейството на безнадежно заболелите.
Последни новини