46 ученици се състезаваха в конкурс по краснопис в ПГСС

Изображение 1 от 2

    В  ПГСС „Васил Левски“, Първомай отличиха най-старателните краснописци в конкурс, посветен на 23 януари -  Международния ден на ръкописното писмо.

    Празникът се налага заради променящият се свят на технологиите, в който все по-рядко собственоръчно пишем поздравителна картичка или писмо. Според специалисти в близко бъдеще хората, които умеят да пишат на ръка, ще останат единици и ще бъдат търсени както в момента се търсят калиграфи за специални надписи. В някои образователни системи писането вече не е част от учебната програма и на него се гледа като на екзотично занимание.

    Според регламента на конкурса в Професионалната гимназия  учениците се състезаваха в две групи: I група – VIII и IX клас и II група – X, XI и XII клас. Гимназистите работиха самостоятелно по препис на текст върху бели листове с формат А3 без редове, като нямаха право да задраскват, да изтриват и да поправят с коректор. На първа група задачата бе да се препишат 16 стиха от „Азбучна молитва“, а учениците от втора група се трудиха върху преписа на началото на разказа „Индже“ от Йордан Йовков. Преписът трябваше да се направи при спазване на книжовноезиковите норми на съвременния български книжовен език. Участниците имаха право да добавят илюстрации, рамки и други графични елементи, без да нарушават нормите за графиката на ръкописните букви. Конкурсните работи оцени комисия, съставена от учителите по БЕЛ в гимназията ни: Жанета Стоянова, Елеонора Въцова, Лиляна Димитрова. При класирането на проектите водещ критерий бе спазването на нормите за графиката на ръкописните букви. От общо 43 преписа отличените са шест, макар да има и други красиви ръкописни творения. В групата VIII, IX клас първото място бе присъдено на Величка Йовчева от VIII а клас, второто е за Елена Петрова от същия клас, а третото е за Мария Атанасова от IX а клас.

    Конкуренцията във втората възрастова група бе по-голяма. Надпреварата спечели Айсун Дуралиева от XI а клас, втора е Виктория Николаева от Х а клас, а трета – Даниела Димитрова от ХI а клас.

    Заместник-директорката на гимназията ни Атанаска Петрова връчи наградата само на Виктория Николаева – грамота, бележник и химикал. Останалите отличени ученици ще получат наградите си, когато се върнат отново в училище след приключването на обучението от разстояние в електронна среда. Тогава всички гимназисти ще имат възможност да разгледат и работите на съучениците си, участвали в надпреварата. Ръкописите са подредени във фоайето на третия етаж на училището ни.

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини