ОбС определи срок, в който концесионерът на драгойновската вода трябва да започне реализирането на инвестиционната си програма

Общински съвет, Първомай дава срок до 31.03. 2022  година на „Вода „Драгойна“ да започнат изпълняват инвестиционната си програма, за да не се наложи прекратяване на концесионния договор.

Концесионните договори, по които Община Първомай е страна, са два, става ясно от отчета на кмета на общината Николай Митков в края на 2021 година.

Единият от договорите е за предоставяне на концесия върху градина с ресторант и магазин в с. Бяла река. Договорът е със срок от 30 /тридесет/ години и е сключен на 11.08.2003г. Съгласно него първоначалното гарантирано годишно възнаграждение е в размер на 1200 лв., но всяка година то се индексира и към края на 2020 година е 2 594,32 лв. с вкл.ДДС. Освен това концесионерът се задължава да поддържа и парка. Заради въведената епидемична обстановка дължимата концесионна вноска за 2020г.  ще бъде пропорционално намалена за периода на извънредното положение, тъй като дейността е била преустановена в изпълнение на взетите  мерки.

Другият договор е от 2017 година и е за предоставяне на концесия за добив на минерална вода от  находището в село Драгойново. Концесионният договор е сключен за срок от 35 години и част от него е Инвестиционна програма. През 2020г. са извършени проверки относно изпълнението му. Kонстатирано e, че концесионерът „Вода Драгойна” не е представил доказателства за изпълнението на Инвестиционната програма за периода 01.2018г. – 12.2019г.

След многократно изпращане на напомнителни писма, провеждане на срещи и уточняващи разговори и даден подходящ срок за изпълнение на Инвестиционна програма, са предприети някакви стъпки, но до края на отчетната 2020г. описаните дейности не са изпълнени. Във връзка с въведеното извънредно положение е преустановено напълно бутилирането на минерална вода от 13.03.2020г. до 14.05.2020г. Дружеството счита, че са налице форсмажорни обстоятелства, отнасящи се до изпълнение на задълженията по концесионния договор. След отмяната на извънредното положение и въвеждане на епидемичната обстановка в страната, дружеството до края на отчетната 2020г. не възстановява работния процес. Затова ОбС Първомай взима решение, че дава срок до 31.03.2022 година концесионерът да започне строителство на предвидения Втори цех за бутилирани напитки и складове за заготовки и продукция. В срок до 1 година строителството трябва да бъде приключено. В противен случай концедента ще има основания да прекрати концесията.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини