Христо Вълчев предлага декларация срещу кариерата до Дълбок извор

„Ние, общинските съветници от Общинския съвет на община Първомай, изразяваме своето дълбоко безпокойство във връзка с постъпило инвестиционно предложение за изграждане на кариера за добив на риолити, пясъци и чакъли за срок 35 години върху площ около 244 дка в местността „Бърдото”, землище на с. Дълбок извор.“

Така започва предложението за декларация на председателя на Общински съвет Христо Вълчев, която ще бъде внесена и гласувана като точка от дневния ред на общинската сесия на 31 август.

Над 500 са възраженията от страна на граждани и кметовете на засегнатите населени места – Брягово, Дълбок извор и Поройна. Категорично възражение е изпратено до съответните органи и от кмета на общината Николай Митков. От получен от Министерството на енергетиката отговор във връзка с възраженията, става ясно, че съгласувателните процедури за тази концесия са проведени още през 2013 година, решението е взето от МС на 16.10.2013 година и тогава не е обжалвано пред Върховния съд в предвидения от закона 14-дневен срок.

В предложения текст на декларацията се казва още:

„Опирайки се на извършените проучвания, събраните становища, реакциите на граждани и кметове на населени места, ние считаме, че изграждането и експлоатацията на такава кариера ще нанесе необратими поражения върху природата, стопанството, живота и здравето на хората в нашата община. Неизбежно при реализацията на тази инвестиция ще бъдат трайно засегнати плодородни земеделски земи, водни обекти и пътища, което ще се отрази негативно на селското стопанство като водещ отрасъл в нашия край. Ще бъдат засегнати природните местообитания на естествената флора и фауна, включително в зона „Река Мечка” на „Натура 2000”. Добивът на инертни материали ще влоши качеството на питейната вода и въздуха, особено в съседните села Дълбок извор, Поройна и Брягово.“

Посочени са и правните основания и възможности органите на местно самоуправление да изразят категорично несъгласие с евентуалното предоставяне на концесия за добив на риолити, пясъци и чакъли в местността „Бърдото”, землище на с. Дълбок извор, на фирма „Запрянови 03” ООД.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини