Вземаш чужденец на работа,ако 30 дни си търсил българин

Заради безработицата издаването на разрешения за работа на чужденци ще се затегне, обяви вчера социалният министър Тотю Младенов.

С корекции в наредбатаза наемане на чужденци от октомври работодателите се задължават да търсят български работници 30 вместо 15 дни, преди да предложат място на чужденец, уточни Росица Стелиянова, шеф на Агенцията по заетостта. Те трябва да популяризират офертите си в цялата страна, а не само в конкретната област.

Тотално се забранява вносът на кадри в предприятия, които в последните 6 месеца са съкращавали персонал. При подбора на работници при чужди работодатели у нас вече ще присъства трудов посредник, за да е сигурно, че родните кандидати няма да бъдат дискриминирани.

В браншовете с голяма безработица като строителството и машиностроенето също няма да се допуска внос. Абсурд е да искат чужди заварчици, при положение че регистрираните безработни със специалност у нас са над 2300, каза Стелиянова. Наскоро пък фирма поискала азиатец за тракторист.

Отказано е продължение на разрешителните на 30 турски работници от фирма "Мапа Дженгиз", която строи автомагистрала "Люлин", стана ясно вчера. Проверка там устанавила, че турците, които са общо 367, вземат в пъти по-високи заплати от 310-те българи.

Тук им плащали по 160 евро, а по още 1000 превеждали по банковите им сметки в Турция.

Пращаме сигнал до прокуратурата, чужденците у нас ще се научат да спазват закона, отсече министър Младенов. Започвали и уволнения на трудови полицаи и шефове на областни инспекции, които не работели добре.

Чужденците с разрешения у нас са 1100. От тях 688 - турци, 200 - руснаци, 20 бразилски футболисти, 4-ма аржентинци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини