Бряговци се събраха на Църквичка

Изображение 1 от 4

    Бряговци използваха хубавото време и на 23 октомври се събраха по стара традиция на обичая Църквичка.

    Етнографски изследвания показват,че корените на този обред са още от траките, преминал е през християнството и в днешно време се прави в оригиналния му вид на малко места, едно от които е Брягово."

    Обичаят Църквичка е един от обичаните обичаи, свързан с приключването на селскостопанската работа и удовлетворението от нея.

    За значението му ни припомни Лозка Борисова – председател на читалището в село Брягово. Тя разказа, че  от незапомнени времена той се почита в родното ѝ село. Обредът се провежда между Петковден - 14 октомври и Димитровден- 26 октомври, избира се ден събота - какъвто тази година беше 23 октомври. По махали жените избират място, което трябва да е на кръстопът и на уречения ден сутринта приготвят огъня, на който ще се вари курбана, обикновено фасул. Надвечер на земята се редят месали и се подрежда обредната храна - всяка жена носи специално приготвена пита за здраве, плодове и орехи, които после раздават по между си. Най-възрастната жена казва молитва и след това се прикадява трапезата. В обреда участват само жени и деца. Смята се,че мястото на което е направен курбана е вече осветено и злите сили/ девки и таласъми/ са прогонени. От народните вярвания знаем,че демоничните същества обитават именно кръстопътищата и обредите за пропъждането им се прави там.

    Въпреки името си Църквичката е предхристиянски обичай и подобно на много други е трябвало да се пригоди към християнския календар, за да оцелее. В обреда са останали и раздаването и наричането на храна, за да се умилостивят ,,лелиците” /така народът ни казва на болестите по децата,  защото се е смятало, че самото казване на името на болестта може да я докара в семейството/.На празника се чества и приключването на земеделската година и плодородието.

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини