Капитан Кърк от “Стар Трек” наистина полетя в космоса

Американската компания "Блу Ориджин" на Джеф Безосизстреля кораба "Ню Шепард" с четирима космически туристи на борда, които се приземиха след десетминутен полет до Космоса. Изстрелването, полетът и приземяването се излъчваха на сайта на компанията на Безос.

Преди полета актьорът Уилям Шатнър каза, че възнамерява да прекара близо три минути в безтегловност със залепен за илюминатора на капсулата нос, взирайки се към Земята. „Беше невероятно”, заяви след това той. Актьорът, известен с ролята на капитан Кърк в сериала "Стар трек", е на 90 години и става най-възрастният човек, който е летял до Космоса.

Освен него в совалката бяха Крис Бошуайзен, бивш инженер от НАСА и съучредител на компанията "Планет лабс", Глед де Врис, съучредител на фирмата "Медидейта сълушънс" ("Medidata Solutions") и Одри Пауърс, вицепрезидент на "Блу Ориджин". 

Полетът им продължи близо 10 минути, а корабът се издигна на височина от близо 106 км над Земята.

Безос е запален фен на "Стар трек" и Шатнър полетя към Космоса безплатно, като негов гост на борда на "Ню Шепард". Милиардерът лично закара космическите туристи до стартовата площадка, придружи ги до платформата и отвори люка на капсулата. След полета Безос посрещна туристите, като отново лично отвори люка и надзърна в капсулата.

"Здравейте, астронавти. Добре дошли на Земята!", поздрави ги той и прегърна Шатнър, който излезе втори от космическия апарат.  

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    Тонев
    0 0
    08:10, 14 окт 2021
    Все някой от тези суперплатени полети ще се приземи по друг начин и някой друг ще се радва на застраховките живот..
Последни новини