Колко по-богати станаха най-богатите хора на света

Пари при пари отиват - това сме го чували неведнъж, а най-богатите хора на света го доказват постоянно. Черно на бяло това го виждаме и в ежегодната класация на Forbes за най-богатите технологични магнати в света, в която е отчетено и колко по-богати са станали те през 2023 г.

342-мата милиардери на планетата, които са направили своето състояние в технологичната индустрия, са спечелили общ доход от 2,6 трилиона долара миналата година. Сред тях първенци са Марк Зукърбърг и Джеф Безос. 

Създателят на Amazon е прибавил 80 милиарда долара към състоянието си през изминалата година и сега то се равнява общо на 194 милиарда и го нарежда на върха на класацията на най-богатите хора на света. Основната причина за нарастването на богатството му е 93-процентно увеличение на акциите на неговата електронна търговия Leviathan.

Но разходите му също нараснаха значително през последните месеци заради проекта му за създаване на няколко постройки в "бункера на милиардерите" в Маями, който му струваше около 150 милиона долара.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг се радва на най-големия скок в нетната си стойност миналата година - с цели 113 милиарда долара до приблизително 177 милиарда в края на 2023 г. Най-младият от петимата най-големи в технологичния бранш вложи сериозни инвестиции в изкуствения интелект на Meta, както и в дъщерната компания Instagram. 

Предприемачът притежава едва 14% от компанията Meta, но цената на акциите му почти се утрои миналата година. Благодарение на това той стана четвъртият най-богат човек в света. И явно всички предприети от него ходове като масови съкращения, намаляване на разходите и променен фокус върху рекламата във Facebook са били успешни.

79-годишният Лари Елисън се оттегли като главен изпълнителен директор на Oracle преди десетилетие, но продължава да бъде сред ръководството и да получава сериозни приходи от там, особено след поскъпването на акциите на компанията. Само за 2023г те се оценяват на 34 милиарда долара, а общото му нетно състояние - на 141 милиарда.

Шефът на Microsoft Бил Гейтс се радва на увеличение на богатството си с 24 милиарда долара през миналата година, което повишава нетната му стойност до колосалните 128 милиарда долара. Той е по-богат от всякога, но мястото му в подреждането на милиардерите е най-ниското му досега от 1992 г насам, което само доказва колко силна е станала конкуренцията.

Разводът на милиардера с дългогодишната му съпруга Мелинда също го върна доста назад с близо 59 милиарда. А последният му проект включват изграждането на атомна електроцентрала от следващо поколение в Уайоминг чрез неговата компания TerraPower и съфинансиране от американското правителство, пише Daily Mail.

Дженсън Хуанг е основателят на Nvidia, който чак на 61 години едва през 2023 успя да влезе на последното място в списъка с 20-те най-богати хора на света на Forbes. Неговото състояние се е увеличило с цели 56 милиарда за миналата година и сега се равнява общо на 77 милиарда. Огромният скок се дължи в този с над 300% на акциите на технологичната компания. А и сега Nvidia е основният двигател зад системите за изкуствен интелект.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини