Да "чуем" гласa на България от Първомай

Изображение 1 от 4

    В Международния ден на музиката попитах четирима певци от Първомай „Какво е за Вас музиката?“. Първомай е известен като „сърцето“ на тракийската музика. Тук са родени музиканти, неразривно свързани с българската традиция; хòра, които творят в неравноделни тактове, дирижирани от народния гений. Но в разгара на „Гласът на България“ въпросът беше към млади хора от Първомай успели или успяващи на сцената на този  формат за поп музика.

    Преди 9 години, до концертите на живо стигна Соня Иванова. Музиката се превърна в нейна професия:

    За мен музиката е най-възвишеното изкуство дадено ни от Бог. С нея разкривам вътрешния си свят на хората, какво чувствам, какво мисля и коя е моята истинска същност. Музиката ме прави щастлива, а чрез пеенето ми възпитавам, омайвам, забавлявам и карам хората да забравят за проблемите на сивото ежедневие и да потънат в един вълшебен свят, светът на музиката и любовта. Честит празник!

    Един от най-разпознаваемите гласове от Първомай е гласът на Деница Караславова. Преди 2 години тя отпадна малко преди финалния спринт на „Гласът“, но тази година спечели сърцата на руската публика и се класира втора на международния фестивал в Русия "Новая волна 2021".

    Какво е за мен музиката? Това е много труден въпрос, защото музиката е много широкоспектърна тема. За всеки човек тя има различно значение. За мен лично мога да кажа, че е начин за успокоение, начин да изразя чувствата, мислите си … прекалено висше нещо е за мен музиката, за да намеря една дума - ценна ми е! Не бих искала да я замърсявам с думи, защото музиката е много висше изкуство, което докосва, но ти не можеш да го докоснеш. Именно в това се крие чистотата. Всеки е свързан с музиката, тя живее във всеки и е на всякъде около нас - в естествените звуци на природата или изкуствените, създадени от инструменти … животът е математика и музика. Тя може да накара всеки човек да се усмихне и ще го направи по най-точния и деликатен начин! Щастлива съм, че съм въвлечена в изкуството на музиката, защото то е толкова необятно и интересно, че аз се отдавам на 100% и я следвам на всякъде, където ме отведе.

    Преди броени дни своето място в „Гласът на България“ намери и Иван Иванов. Той вече е част от отбора на Любо Киров, показвайки колко много е напреднал за две години след първия си опит за участие. Иван учи в АМТИИ – Пловдив, като непрекъснато се включва в различни музикални проекти:

    За мен музиката е нещо много специално. Това е сила, която дава възможността да изразиш себе си и чувствата си по един красив и емоционален начин. Всеки музикант го прави различно а именно това е най ценното в музиката.

    След два дни ще имаме възможността да видим и представянето на Атанаска Тенева. Тя изненадва журито, участвайки в дует със своя приятел Сонай Юсеин. Дали двамата ще прескочат концертите „на сляпо“ и дали ще продължат ще разберем в неделя вечер, но от рекламата на предаването се вижда, че двамата „се раздават“ на сцената:

    Аз съм емоционален човек и Музиката за мен е най-правилният начин да изразя емоциите си - радост, тъга, любов, разочарование... Не случайно хората са казали, че музиката започва там, където думите свършват... Точно заради това музиката е Емоция!

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини