Каква е разликата между ибупрофен и парацетамол?

С настъпването на есента все по-чести са вирусните инфекции, протичащи с хрема, отпадналост, главоболие и общо неразположение. Повечето вирусни инфекции се лекуват симптоматично и се изчаква организмът сам да се справи с вируса за това добрият имунитет е ключов.


За облекчаване на тези симптоми, най-използваните лекарства през есента и зимата са парацетамол и ибупрофен. Те спадат към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства и имат антипиретичен (температуропонижаващ) и аналгетичен (болкоуспокояващ) ефект. Аналогични са по свойства, но имат и своите различия. Добре е да се знаят, за да се прави най-добрият избор за конкретния човек в определеното състояние.

 

Парацетамол. Той е чудесен аналгетик, първи избор е при главоболия от различен произход и други видове болка, включително и болки в гърлото. Първи избор е и като температуропонижаващо средство при деца над 1м и възрастни. Недостатък на парацетамола е, че не притежава противовъзпалително действие, т.е. приет за успокояване на неразположения, причинени от синузит или друго възпалително състояния, няма да бъде ефективен.


Парацетамол е едно от малкото лекарства, които могат да се употребяват по време на бременност и кърмене. Това, разбира се, трябва да се случва след консултация с лекар, уточнена дозировка, непосредствено след кърмене и за ограничен период от време.


Максималната дневна доза е 60 мг на кг телесна маса, разпределени в 4 приема през деня.


Нежелани лекарствени реакции. Парацетамолът може да предизвика кожни алергии, изключително опасен е при предозиране, може сериозно да увреди чернодробната функция. За това шишенцето сироп с парацетамол трябва да се държи добре затворен и далеч от детските ръчички.


Парацетамолът е противопоказан при хора с чернодробни заболявания.


Ибупрофен. Освен изброените при парацетамол антиперетичен и аналгетичен ефект, ибупрофенът има и силни противовъзпалителни свойства. Той е средство на първи избор при синузит, болки в кръста, зъбобол, болки в ушите, мускулни и ставни болки.


Максималната дневна доза на ибупрофен е 1200 до 1800 мг за 24 часа, разпределени в 4 приема, за препоръчване след храна. По време на бременност се употребява предпазливо само в конкретни случаи като е противопоказан в последния триместър. Интервалът между два приема трябва да е поне 6 часа.


Нежелани лекарствени реакции. Ибупрофен е токсичен за бъбреците. Често срещани нежелани ефекти са гастро-интестинални нарушения – болки в стомаха и киселини. Противопоказан е при хора с гастрит и язви. Препоръчва се прием задължително след храна.

 

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини