Краткосрочната употреба на ибупрофен увеличава риска от сърдечен удар

Ибупрофенът бързо увеличава риска от сърдечен удар – тревожният потенциален страничен ефект се проявава през първата седмица от употребата. Това твърди новопроведено изследване.

Макар цялостният риск от сърдечен удар да си остава нисък, инфарктът е най-вероятно да се прояви през първия месец след приема на висока доза ибупрофен или друго болкоуспокояващо.

Ибупрофенът е вид нестероидно противовъзпалително лекарство.

Приемът на каквато и да е доза нестероидни противовъзпалителни лекарства в продължение на седмица, месец или по-дълъг период се свързва с повишен риск от сърдечен удар, твърди Мишел Бали от Университета в Монреал, Канада.

Изследването анализирало данни от близо 450 000 души, 61 460 от които преживели сърдечен удар.

Учените изследвали ефекта на три от най-разпространените нестероидни противовъзпалителни лекарства – ибупрофен, диклофенак и напроксен, както и на други два медикамента - целекоксиб и рофекоксиб.

През периода, в който пациентите приемали нестероидните противовъзпалителни лекарства рискът от сърдечен удар бил с от 24 до 58% по-висок, в сравнение с контролната група.

Този ръст се смята за нисък, защото общата вероятност приемащите нестероидни противовъзпалителни да получат инфаркт е 1% на година. Пациентите, които вече са преживявали сърдечен удар са по-застрашени.

Дори и леко увеличения риск от инфаркт е изключително тревожен от гледна точка на общественото здраве, защото употребата на тези лекарства е широкоразпространена.

“Ако рискът от сърдечен удар при даден човек е 1% и се увеличи до 1.25%, за човекът това едва ли от голямо значение. Но в по-широк план, рискът е тревожен - ако хората искат да допринесат с нещо за общественото здраве, трябва да правят информирани избори”, казва Бали.

По-продължителната употреба на лекарствата не увеличава риска от сърдечен удар в сравнение с краткосрочната употреба, категорични са учени от Канада, Германия и Финландия.

През 2013 изследователи откриха, че едногодишното лечение с високи дози ибупрофен и диклофенак води до три леки инфаркта и един фатален сърдечен удар на всеки 1000 потребители.

Източник: independent.co.uk
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини