Популярни лекарства срещу болки и температура променят чревния микробиом и предизвикват инфекция

Проучване установява, че някои болкоуспокояващи могат да предизвикат чревна инфекция. Инфекцията с Clostridium difficile е относително честа и може да бъде сериозна. Изследователите заключават, че нестероидните противовъзпалителни средства нарушават имунния отговор на червата и променат чревния микробиом.

Clostridium difficile (C. difficile или C. diff), е бактерия, която причинява възпаление на дебелото черво. Често засяга възрастните хора в болниците и се появява след употребата на антибиотични лекарства.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, C. difficile е довел до почти половин милион инфекции сред пациентите в САЩ за една година. Повече от 80% от тези смъртни случаи са настъпили сред хора на възраст над 65 години.

Медицинската общност разглежда C. difficile като основна причина за смъртта от инфекциозни заболявания в САЩ и най-честата микробна причина за инфекции в болниците.

Противовъзпалителните средства и инфекцията с C. difficile
Хората, които се лекуват с антибиотици, имат по-висок риск да развият инфекция с C. difficile, тъй като тези лекарства влияят на естествената флора на червата.

Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които намаляват болката и намаляват температурата и възпалението, също може да доведе до инфекция с C. difficile. 

Резултатите от ново проучване, публикувано в mBio, доказват връзката между C. difficile и нестероидните противовъзпалителни средства. То е на изследователи от университета Вандербилт в Нешвил в сътрудничество с учени от Мичиганския университет и университета в Аризона.

Изследователите провели проучването с мишки, които били заразени с C. difficile. Те разделили мишките на две групи и третирали една от групите с нестероидно противовъзпалително средство, наречено индометацин, преди инфекцията.

В края на периода на наблюдение около 20% от мишките в третираната с нестероидни противовъзпалителни средства група лечението останали живи, докато около 80% оцелели в групата, която не е получила нестероидни противовъзпалителни средства.

Нестероидните противовъзпалителни средства имат отрицателно въздействие върху червата
Изследователите установили, че дори краткотрайно излагане на нестероидни противовъзпалителни средства преди инфектирането с C. difficile увеличава тежестта на инфекцията и намалява шансовете за оцеляване.

По-нататъшен анализ разкри също, че нестероидните противовъзпалителни средства са променили микроорганизмите, които живеят в храносмилателния тракт, наречени чревни микробиом. Освен това, това лекарство изчерпва производството на простагландини - хормоноподобни вещества, които играят решаваща роля в стомашно-чревното здраве.

Екипът прави извод, че нестероидните противовъзпалителни средства нарушават имунния отговор на червата. Въпреки че изследването е извършено единствено с индометацин, учените смятат, че резултатите могат да бъдат валидни и за разпространени нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен и аспирин, тъй като имат подобни биологични механизми.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини