24 години от смъртта на Даяна, най-обичаната принцеса

На 31 август 1997 г.  загива при автомобилна катастрофа принцеса Даяна - жената, която печели любовта на нацията във Великобритания и стана един от идолите на популярната култура в края на ХХ век.

Скромна аристократка

Даяна Спенсър е родена от виконт и кралска фрейлина и израства близо до кралското имение в Сандрингам. Спенсърс не само са добре запознати с кралското семейство, но и са представители на един от клоновете на същото семейство като Уинстън Чърчил.

На 16 години Даяна се запознава с принца наследник Чарлз, въпреки че по това време той обръща повече внимание на по-голямата й сестра Сара Маккоркодейл. Разликата във възрастта им е голяма - цели 13 години.

Израствайки, Даяна се мести в Лондон. Противно на произхода и богатството си, тя се установява с приятелите си в апартамент под наем и получава работа като помощник възпитател в детска градина. Срещнал скромното момиче на улицата, никой не би предположил, че това е бъдещата принцеса.

Романът на Даяна и Чарлз започва, когато тя е на 19 години. Младите хора прекарват уикендите заедно, а Даяна, гледайки как Чарлз ловува или играе поло, постепенно се влюбва. Чарлз не губи време и кани приятелката си да се вози на кралската яхта Британия, а след това в замъка Балморал, което се смята за намек за бъдещ годеж.

Двамата се сгодяват през февруари 1981 г. и се женят в края на юли, малко след като Даяна навършва 20 години. Кралската сватба се превърна в грандиозно събитие, излъчват я по стотици канали на всички континенти.

Кралица на човешките сърца

След сватбата Даяна се съсредоточва върху изпълнението на новите си кралски задължения. Скоро в семейството се появяват деца - с разлика от две години се раждат принц Уилям и принц Хари. Ако преди това хората във Великобритания просто са се възхищавали на младата принцеса, наричайки я "стилна икона" и "най-красивата жена в страната", то с раждането на наследниците Даяна е обявена за "кралица на човешките сърца".

Даяна се занимава със синовете си много повече, отколкото е обичайно в кралското семейство. Противно на традицията, самата тя избира имена за тях, отказва услугите на кралска бавачка и се грижи за възпитанието им, доколкото е възможно. Дори социалните отговорности отиват на заден план - Даяна съгласува графика си с графика на децата.

Около петата година от съвместния им живот връзката между Даяна и Чарлз се разпада напълно. Чарлз изневерява на съпругата си с Камила Паркър-Боулс, а Даяна започва афера с офицера и бивш инструктор по езда Джеймс Хюит. По-късно има и други мъже.

Началото на 90-те години за съпрузите е помрачено от множество скандали и преследвания от пресата. Даяна страда от булимия, депресия и склонност към самоубийство.

На Бъкингамския дворец бяха необходими повече от 10 години, за да се примири с идеята за евентуалния развод на Чарлз, а през 1996 г. раздялата на двойката след 15-годишен брак е оформена официално.

Трагична смърт

Даяна умира само година след развода. На 31 август 1997 г. принцесата и нейният любовник Доди ал-Файед карат бързо с Мерцедес по тунела Pont de l'Alma в Париж, опитвайки се да се скрият от папараците, които ги преследват.

Шофьорът на колата Анри Пол, в чиято кръв по-късно е открит алкохол, следи от антидепресанти и антипсихотици, губи контрол. Колата се забива в стената на тубела със скорост 180 км/ч. Шофьорът и Доди загиват на място, Даяна умира по-късно в болницата. Единственият оцелял от ужасяващата катастрофа е телохранителят на двойката.

Погребението на принцесата в Уестминстърското абатство е показано в 200 страни по света на 44 различни езика. Телевизионно отразяване е гледано от 2,5 милиарда души.

На 1 юли 2021 г., за 60-ия рожден ден на принцеса Даяна, беше открита нейната статуя в градината на двореца Кенсингтън.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини