Общината ще подменя съдовете за битов отпадък

Тази година чрез обществена поръчка на стойност 58 000 лв. за община Първомай са закупени 300 варела за битови отпадъци и 70 съда тип „бобър“.

 Проблемът със съдовете за битов отпадък в общината съществува от години – видимо е, че зелените варели на много места са счупени, пукнати, нямат капаци. Често жителите се оплакват, че не могат да ги подменят. Материалът, от който са направени се оказва неподходящ за нашите условия - той не издържа нито на студ, нито на горещините.

Закупените варели са  немски, втора употреба, разпознават се по черния цвят. Оказва се, че качеството им е много по-високо, по-издържливи са. „Опитваме се да отремонтираме и старите, разказа кметът Николай Митков, но проблемът с недостига на съдовете остава на дневен ред.“ Според него „боклукът е скъпа услуга“, а варелите често се използват не само за битов отпадък – там се тъпче пръст, трева, строителни материали  и др.

През следващата година кметът се надява да бъдат закупени и подменени много повече съдове, а общината ще разполага с около 400 000 лв. за това.

Друг проблем съществува в селата - всяко населено място получава съдове, пропорционално разпределени на плащаните такси“Битов отпадък“ от населението му. Така в някои от селата се полага един варел на няколко къщи. Случва се стопанинът на една от тях да го прибере и да го изнесе в деня за събиране на сметта, а останалите да няма къде да изхвърлят генерирания отпадък. Още по-сложно става през почивните дни и особено през летния сезон, когато населението на селата се увеличава многократно. В същото време варелите често се пълнят не само с битови отпадъци – по-голямата част от изхвърленото са опаковки от хартия, пластмаса и метал, там отиват и стъклените бутилки.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини