Ричард Брансън: Нищо не можеше да ме подготви за гледките на Земята от космоса. Беше вълшебно

Изображение 1 от 2

    Британският милиардер Ричард Брансън коментира полета си в орбита и заяви, че е бил неподготвен за гледките на Земята от космоса. Речта на бизнесмена е публикувана на сайта на Virgin Group.

    "Мечтаех за този момент от дете, но нищо не можеше да ме подготви за гледките на Земята от космоса. Беше вълшебно", казва Брансън.

    Стартът на кораба на Брансън беше забавен с час и половина поради метеорологичните условия. Той излетя в 16:40 българско време. По-късно бе съобщено, че милиардерът е извършил успешен суборбитален тестов полет на борда на кораба Unity 22.

    След завръщането си на Земята предприемачът беше в приповдигнато настроение и аплодира успеха на своя екип. С успешния полет милиардерът, както беше планирано, изпревари най-богатия човек в света и основателя на Amazon Джеф Безос, който обяви полета си в орбита на 20 юли.

    Трима други служители на компанията летяха с Брансън - Бет Моузес, главен инструктур на астронавтите, Колин Бенет, главен инженер на операциите, и Сирша Бандала, вицепрезидент по правителствените въпроси и изследвания. Това бе първият пълен екипаж, който компанията изпраща до "ръба на космоса". Двама пилоти - Дейв Макей и Майк Масучи, управляваха космическия самолет, кръстен от физика Стивън Хокинг VSS Unity. Самолетът бе прикрепен здраво към долната част на уникален самолет с два корпуса, наречен VMS Eve. Той излетя от писта в пустинята Ню Мексико и се изкачи на приблизително 16 км надморска височина. На тази височина VMS Unity се отдели, а Макей и Маусчи поеха контрол над космическия самолет, стартираха двигателите му и го насочиха към Космоса, изкачвайки се на още около 72 км. Там, на 88 км над Земята, пилотите изключиха двигателите, а всички на борда изпаднаха в безтегловност. Те се наслаждаваха на усещането, както и на невероятната гледка, откриваща се от 17-те прозореца на летателния апарат, за около 5 минути - след това гравитацията на планетата започна постепенно да ги връща обратно на Земята. Целият полет продължи около 1 час, както бе планирано.

    https://youtu.be/ZPrB3WvnZpE

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини