Успешен тестов полет на SpaceShipTwo Unity (видео)

Компанията "Върджин глактик" на британския милиардер Ричард Брансън проведе първия летателен тест в небето над щата Ню Мексико на своя космически кораб "Юнити" от серията "Спейсшип 2", съобщиха световните агенции.

"Юнити" стартира на височина 15, 2 километра и се отдели от самолета-носител "Ив". Апаратът осъществи планиращ полет и се приземи на космическото летище в Ню Мексико, като разви скорост от 0,7 Мах.

Самолета-ноител беше управляван от Майкъл Масуки и Кели Латимър.Те и останалите участници в изпитанията съблюдаваха мерките за дистанциране, наложени от пандемията от Ковид-19.
Космопланите от серията "Спейсшип 2" бяха разработени за осъществяването на редовни туристически суборбитални полети. До 2023 година е предвидено конструирането на пет подобни апарата. През ноември миналата година компанията на Брансън обяви плановете си за провеждане на редовни туристически полети през 2021 година.

"Юнити" стартира на височина 16 километра, отделя се от самолета-носител и може да лети в продължение на два часа. На брода си корабът може да побере до 6 пътници, които имат възможността да видят Земята от 100 километра височина и да бъдат в безтегловност за няколко минути.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини