Япония може да създаде ядрено оръжие

С наближаването на 64-а годишнина от края на Втората световна война, националисти в Япония все по-често призовават за отказ от пацифистката конституция на страната, пише "Независимая газета". 

Бивш командващ на военновъздушните сили дори призова Япония да създаде ядрено оръжие. Пропагандата на ултраконсерваторите предизвиква остра реакция в Китай и други страни, ставали жертва на японска агресия. Генерал Тосио Тамогами, бивш командващ на военновъздушните сили, написа книга, изкупена в огромен тираж, в която аргументира необходимостта за Япония от създаване на ядрено оръжие. 

Това свое разсъждение генералът повтаря и на различни митинги. Логиката на разсъждения на Тамогами е следната: след като два пъти е ставала обект на ядрени бомбардировки, "Япония е длъжна сама да създаде ядрено оръжие, за да не стане обект на ядрена бомбардировка трети път".

Експерти от съседни държави не са склонни да приемат Тамогами за "гореща глава", чието мнение не се взема насериозно в Япония. Токио притежава плутоний, технологии и научно-технически кадри, за да създаде бързо ядрено оръжие, ако реши да се откаже от спазването на безядрена политика, заложено в конституцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини