Защо нарастват опасенията от висока инфлация в САЩ?

Цените на бензина се увеличават. Цените на автомобилите се покачват стремглаво. Компаниите за потребителски стоки искат повече пари за основни продукти за домакинството като тоалетна хартия, фъстъчено масло и безалкохолни напитки.

Всичко това съживява опасенията за икономическа заплаха, която почти бе изчезнала за последното поколение - галопираща инфлация, информира Асошиейтед прес. Това се случва, когато цените на повечето стоки и услуги, не само се покачват, но и темпът на повишението им се ускорява, което неотклонно оскъпява живота и намалява покупателната способност на доходите и спестяванията на американците.

В миналото ускоряващата се инфлация обикновено водеше до по-високи заплати, тъй като служителите настояваха и получаваха увеличение, за да поддържат темпа на цените. Всъщност инфлацията не може да върви нагоре дълго време без значително повишение на заплатите. Така увеличението на заплатите, ако наистина го има, обикновено се забавя спрямо покачването на цените и по този начин притиска поне временно потребителите. И в крайна сметка евентуалното повишаване на цените само по себе си способства за по-нататъшна инфлация. Компаниите допълнително покачват цените, за да компенсират по-високите заплати на служителите си.

САЩ не са преживявали хронично висока инфлация от края на 60-те години и началото на 70-те години, когато потребителските цени нарастваха до близо двуцифрени процентни стойности от година за година. Фактически през последните 10 години се случваше точно обратното - инфлацията твърдо се за задържа под годишната цел от 2 процента, заложена от Управлението за федерален резерв на САЩ.

Малцина икономисти мислят, че страната е на прага на неконтролируемо висока инфлация, но опасенията сред компании, потребители и инвеститори за некомфортно висока инфлация нарастват.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини