"Като военна зона" - сблъсъци заради полицейско насилие повдигнаха въпроса за мерките в Гърция

Сблъсъци след шествие заради обвинения в полицейско насилие в Гърция избухнаха отново снощи, след като напрежението се нагнети в предградие на столицата Атина, предаде "Ройтерс".

Над 5000 души се включиха в митинг в квартал "Неа Смирни", а някои скандираха "Ченгетата - вън от кварталите ни". Междувременно според гръцки медии около 200 маскирани са се насочили към полицейския участък на "Неа Смирни" и замеряли силите на реда отпред с камъни. Най-малко трима полицаи са ранени, един от тях - тежко.

Повод за напрежението стана видеоклип, разпространяван през почивните дни, на който се вижда как полицейски служители бият мъж в района. Според гръцки медии инцидентът е последвал спречкване със силите на реда на човек, който е бил попитан за причината да илезе. Правителството обяснява, че станалото "не е каквото изглежда" на записа.

По време на снощните сблъсъци полицията използва сълзотворен газ срещу маскирани протестиращи, които палиха кофи за боклук, пише още "Ройтерс". Фотограф на агенцията е видял група протестиращи, които нападат полицай и го събарят на земята. Повечето участници в сблъсъците са младежи.

"За няколко часа центърът на квартал "Неа Смирни" в Атина бе превърнат във военна зона за няколко часа," пише "Катимерини".

Гръцки обмудсман заяви, че оплакванията от полицейска бруталност са се увеличили в хода на пандемията, докато продължават някои от най-строгите ограничения още от средата на есента. Недоволството на част от гърците, както и на правозащитни организаци, расте още от юли, когато с нов закон бяха забранени протестите, които могат да са заплаха за обществената сигурност, в държава, известна с културата на демонстрации. Междувременно със стриктна карантина Гърция се готви за започване на туристическия сезон, ключов за икономиката на страната.

Случката разпали дебата дали мерките, които не дават резултат и не намаляват броя на новозаразените, работят, или само нанасят тежки травми на икономиката. Броят на новодиагностицираните случаи за 24 часа достигна 3215 по последни данни, починали са още 46 души. Заразените са рекорден брой за тази година, стойността е близка до пика от предишната вълна. Опозицията твърди, че властта "напълно е изгубила контрола" върху пандемията.

Премиерът Кириакос Мицотакис призова за край на насилието. "Обръщам се към младите, чиято съдба е да създават, не да рушат. Слепият гняв не води никъде." Той също така обвини опозиционната "Сириза", че е допринесла за безредиците с призива да се участва в протести. Дебатът дали избликът на напрежение е резултат от полицейско насилие се пренася и в парламента, където Мицотакис ще отговаря на въпроси на лидера на "Сириза" и бивш премиер Алексис Ципрас.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини