5 любопитни факта за кето диетата

Гуинет Полтроу, Ким Кардашиян и Хали Бери са обединени от две неща - славата и начина си на хранене. Те са възприели кетогенната диета за свой начин да поддържат добра форма и здраве. Не всичко, което правят звездите, е правилно, но така ли е и в случая с кето диетата.

Кето диетата и протеините

Често срещана грешка на новите последователи на режима е, че увеличаватприема си на белтъчини, което може да доведе до някои здравословни проблеми. В действителност, при спазването на кето диета не трябва да се консумират повече протеини от обичайното.

Мазните храни

Това, което преобладава в тази диета на пръв поглед изглежда скандално или най-малкото - нездравословно. Това са мазнините, които съставят между една трета и 90% от менюто.

Ролята на мазнините

Тъй като кетогенният режим на хранене изисква да не се приемат почти никакви въглехидрати, а мозъкът се храни с глюкоза, възниква въпросът какво ще стане с него, ако го лишим от гориво. Това, което се случва е преминаване към нов източник на енергия - кетоните или кетоновите тела, които се образуват при преработката на мазнините в черния дроб. При това, новото състояние на организма се нарича кетоза.

Кето диетата е полезна при някои заболявания

Добре известен е положителният ефект при лечението на деца с епилепсия, която не се поддава на медикаментозно лечение. Хората, страдащи от затлъстяване и диабет, също подобряват състоянието си, когато преминат към кето диетата, тъй като тя благоприятства свалянето на килограми и нормализира нивата на инсулина.

Опасности в дългосрочен план

Тъй като малко хора успяват да следват диетата за дълъг период от време, няма данни какво ще се случи с тялото им, но при децата с епилепсия са проведени много изследвания, които показват кои са лошите странични ефекти от дългосрочното спазване на кетогенната диета.

А именно - чупливост на костите, камъни в бъбреците, забавяне на растежа, минерален дисбаланс, констипация, гадене и повръщане. Някои от тях, като минералния дисбаланс и запека, се наблюдават и при краткосрочното спазване на режима.

Както с всяко нещо в живота - и при кетогенната диета дозата прави отровата.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини